În plină pandemie, criza medicilor de familie s-a adâncit în Caraș-Severin. În ultimul an, din sistem au ieșit zece medici și nu a intrat niciunul, ceea ce a dus, pe lângă creșterea deficitului medicilor de familie în județ, și la o creștere a numărului localităților care nu au niciun medic de familie, de la 15 la 20.
În momentul de față, în Caraș-Severin activează, în relație cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), 139 de medici de familie, cu 52 mai puțini decât necesarul de 191, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare care prevede existența unui medic de familie la 1.800 de persoane. „Situația actuală arată faptul că se regăsesc în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin cu zece furnizori mai puțin față de aprilie 2020. Din cei zece medici de familie care nu mai au contract, opt s-au pensionat, un medic a decedat, iar unul a renunțat”, informează directorul general al CJAS Caraș-Severin, Mirela Zeman, într-un raport prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social.
Cei mai afectați de acest deficit sunt locuitorii din mediul rural, unde gradul de acoperire cu medici de familie este de numai 59%. Concret, în comunele din Caraș-Severin activează doar 52 de medici de familie, în timp ce necesarul ar fi de 88. Sunt și 20 de localități, cu cinci mai multe decât anul trecut, unde nu există niciun medic de familie. Este vorba despre Armeniș, Brebu Nou, Biniș, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Dognecea, Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier, Șopotu Nou, Vrani și Vărădia. „În aceste cazuri, persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale sunt înscrise pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate”, precizează Mirela Zeman. De asemenea, sunt în județ și zece comune cu un număr mare de locuitori – Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș, Zăvoi și Turnu Ruieni – unde necesarul ar fi de doi medici de familie, dar există un singur cabinet.
Nici în mediul urban, gradul de acoperire cu cabinete de medicină de familie nu este de sută la sută, înregistrându-se un deficit de 26 de medici (15%). Potrivit raportului Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în numai trei orașe din județ, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu, este atins numărul optim de medici de familie, raportat la populație, în timp ce în municipiile Reșița și Caransebeș și în orașele Anina, Boșca și Oravița se înregistrează un deficit. În total, în momentul de față, în localitățile urbane ale județului activează 87 de medici, necesarul fiind de 103.
Pe de altă parte, în zece localități din județ unde nu există spital, 39 de medici de familie asigură continuitatea asistenței medicale în cadrul unor centre de permanență. Acestea funcționează în Anina, Bocșa, Bozovici, Soceni, Constantin Daicoviciu, Iablanița, Marga, Slatina Timiș, Cornereva și Băile Herculane. Ultimele trei centre au fost înființate pe parcursul anului trecut.