Municipiul Reșița va avea, anul acesta, un buget de aproximativ 50 de milioane de euro. Edilul Ioan Popa a declarat că proiectul de buget a fost finalizat și va fi validat în Consiliul Local în zilele următoare.
Deși a fost finalizat, bugetul Reșiței pe 2021 nu a fost aprobat în ședința de marți a Consiliului Local, fiind așteptată alocarea sumelor pentru capitolul învățământ. „Din păcate, nu am reușit să ne validăm bugetul, chiar dacă el este gata, pentru că așteptăm cifrele de la Consiliul Județean și de la Ministerul Educației, să vedem sumele alocate pentru învățământ. De îndată ce le avem, în următoarele zile ne vom reuni în ședință să îl validăm, pentru că sunt foarte multe proiecte care nu pot demara până când nu avem bugetul”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței Consiliului Local.
Datorită proiectelor cu finanțare europeană care încep să se concretizeze, bugetul pe 2021 va fi substanțial mai mare decât în anii trecuți, dar, chiar și în aceste condiții, întocmirea lui nu a fost o sarcină ușoară, a precizat edilul șef: „Nu ne-a fost ușor să creionăm bugetul pentru că am avut o depășire de solicitări de la direcții de vreo trei milioane de euro. Am încercat să mai tăiem de la fiecare câte ceva astfel încât să reușim să intrăm în anvelopa bugetară pe 2021. Bugetul pe 2021 se cifrează la peste 50 de milioane de euro, și când spun asta trebuie avut în vedere faptul că, acum doi-trei ani, bugetul era undeva la 22-24 de milioane de euro. Suntem mai mult decât dublul bugetului de acum doi-trei ani. Evident că mare parte din această creștere vine din proiectele europene care acum încep să prindă consistență”.
Pe lângă investițiile din fonduri europene care sunt deja în derulare, la ADR Vest au fost, deja, avizate alte trei fișe de proiecte ce vizează reabilitarea funicularului, introducerea de rețele de apă și canalizare în stațiunea Secu și modernizarea aleilor din microraioanele II, III și IV. „Sunt trei fișe de proiecte foarte importante. Vorbim despre mobilitate urbană alternativă, care cuprinde funicularul, dar și amenajarea malului drept al Bârzavei și a opt poduri pietonale. Este un proiect în valoare de aproximativ 10 milioane de euro care a fost deja scos la licitație pe SICAP (platforma publică de achiziții publice, n.r.) pentru proiect tehnic și studiu de fezabilitate. Apoi, avem realizare apă-canal la Lacul Secu și amenajarea, peste cei nouă kilometri de rețele, de trotuare și piste de biciclete, piste cu care vom continua până la Văliug pe valea Bârzavei. Și, nu în ultimul rând, mai este proiectul de reabilitarea și modernizare a aleilor dintre blocurile de locuințe în microraioanele II, III și IV din Lunca Bârzavei. Acestea sunt trei fișe de proiecte care la ora aceasta sunt deja lansate în SICAP pentru proiect tehnic și studiu de fezabilitate”, a explicat primarul Ioan Popa.