Microhidrocentrală australiană în apropierea Reșiței, cu o investiție de 700.000 de euro

 

TMK Hydroenergy Power și-a propus să finalizeze până la sfârșitul acestui an lucrările la noua microhidrocentrală din Caraș-Severin, amplasată pe cursul râului Bârzava, în zona barajului de la Văliug.

 

Producătorul de energie verde TMK Hydroenergy Power continuă investițiile în sistemul hidroenergetic din Banatul Montan, după ce compania a fost preluată, în martie 2021, de Macquarie Infrastuctures and Real Assets (MIRA), parte a Grupului Macquarie din Australia. Beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 300.000 de euro prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, TMK Hydroenergy Power are în curs de implementare o investiție de aproape 700.000 de euro.

 

„În data de 29.04.2022 au început lucrările de săpătură în vederea realizării drumului de acces pentru echipamente și materiale necesare construcției noii centrale hidroenergetice, amplasată pe golirea de fund a barajului Văliug. Fabricarea hidroagregatului se află în graficul de execuție, rotorul turbinei fiind finalizat după parcurgerea în cele mai bune condiții a tuturor testelor de final. Echipa de specialiști TMK Hydroenergy Power a participat prin sesiuni live și online la testele de verificare a acestora. Acestea au vizat teste moderne realizate cu lichide penetrante sau ultrasunete pentru verificarea integrității materialului și depistarea golurilor în material.”, informează reprezentanții companiei.

 

 

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava. Noua centrală hidroenergetică va asigura o producție de energie verde de aproximativ 2.500 MWh anual, care se va adăuga la producția realizată de sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin, de 80,417 GWh anual. Capacitatea instalată pentru producerea energiei la noua microhidrocentrală va fi de 0,367 MW, fapt ce ar duce la o reducere anuală estimată a emisiilor de dioxid de carbon de 770 tone CO2 echivalent pe an.

 

TMK Hydroenergy Power deține sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format în prezent din patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW și o producție de circa 70 GWh/an.

 

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava, are un volum nominal de 1 milion metri cubi de apă și tranzitează anual 35-50 milioane m³, în funcție de condițiile climatice anuale.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite