După ce a făcut posibilă finanțarea unor proiecte importante, în valoare de 7 milioane de euro, Grupul de Acțiune Locală Reșița pregătește o nouă strategie prin care își propune să obțină o altă finanțare nerambursabilă pentru o serie de intervenții necesare reabilitării zonelor urbane marginalizate din municipiu.
Procesul de constituire a Grupului de Acțiune Locală (GAL) Reșița a fost inițiat în anul 2016, având încă de la început scopul bine definit de a contribui la regenerarea urbană a cartierelor marginalizate din Reșița, promovând parteneriatul și lucrul împreună între actori sociali și mobilizând resurse financiare și de know-how.
GAL Reșița a fost gândit de la început ca parteneriat pe termen lung, cu intenția de a-și extinde zona de cuprindere a acțiunii și spre alte areale marginalizate din oraș care nu au putut fi luate în calcul în actuala strategie. În plus, GAL Reșița a plecat la drum cu intenția de a mobiliza și alte surse de finanțare și rețele de know-how.
În acest scop a început elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Grupului de Acțiune Locală Reșița, care are la bază principiile mecanismului Dezvoltării Locale aflate în Responsabilitatea Comunității. Ea a fost finalizată în august 2020, iar în vederea implementării a primit o finanțare de 7 milioane euro prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 9.1.
În urma finalizării procesului de evaluare și selecție a fișelor de proiecte depuse în cadrul apelurilor lansate de GAL Reșița, au fost finanțate următoarele proiecte:
Apeluri proiecte POR: Locuire
- Reabilitarea și modernizarea fondului locativ existent-reabilitarea blocului Cămin nr. 2 de locuințe sociale și demolarea blocului Cămin nr. 1 de locuințe sociale, cartier Mociur-Municipiul Reșița, județul Caraș Severin, în valoare de 8.279.591,09 lei.
- Extinderea stocului locativ public pentru construcții de locuințe sociale în Zona Urbană Funcțională nr. 4 – Cartier Stavila și Marginea pentru populația din zonele urbane marginalizate, cu o valoare de 8.600.000 lei.
Apeluri proiecte POR: Educație – Învățământ – Sănătate
- Dezvoltarea unui spațiu de desfășurare a activităților sociale, comunitare, si culturale – obiectiv: Reabilitarea clădirii Blocul Fetelor – Municipiul Reșița, județ Caraș Severin, în valoare de 950.000 lei;
- Modernizarea și dotarea școlilor si grădinițelor din ZUM: Reabilitare Școala Primară Dealul Mare – Municipiul Reșița, județ Caraș Severin, în valoare de 150.000 lei;
- Modernizarea și dotarea școlilor și grădinițelor din ZUM: Reabilitare Grădinița PN Dealul Mare – Municipiul Reșița – județ Caraș Severin, în valoare de 150.000 lei, fonduri publice 100%;
- Modernizarea și dotarea școlilor si grădinițelor din ZUM: Reabilitare Școala Primara și Grădinița Mociur, Reșița – județ Caraș Severin, în valoare de 190.000 lei;
Apeluri proiecte POR: Accesibilitate
- Reabilitarea căii de acces Str. Feroviarului – Str. Dealu Mare pentru extinderea transportului public, cu o valoare de 3.326.000,00 lei;
- Reabilitarea drumurilor de acces spre ZUM Mociur, pentru a crește accesibilizarea spre/dinspre cartier, cu o valoare de 3.088.000,00 lei.
Apeluri proiecte POCU: Integrare, servicii socio-medicale și sport
9. ȘANSA (Șansă-Acceptare-Nediscriminare-Acces), în valoare de
4.323.237,94 lei, implementat de Asociația de Binefacere ProVitam;
Apeluri proiecte POCU: Microgranturi
10. Fi antreprenor, în valoare de 1.890.839,92 lei, implementat de
Asociația de Binefacere ProVitam;
Apeluri proiecte POCU: Educație și cultură
11. Reșița, oraș educat și tolerant, în valoare de 1.446.428,46 lei, implementat
de Asociația Nevo Parudimos;
Apeluri proiecte POCU: Facilitare comunitară, asistență juridică și campanii de voluntariat
12. Locuim împreună în Reșița, în valoare de 731.278,15 lei, implementat de UAT Reșița;
GAL Reșița a intrat astfel în rândul puținelor organizații de acest tip care au reușit contractarea întregului buget pus la dispoziție. Toate proiectele sunt în diverse faze de implementare.
Urmare a acestui fapt, în data de 24 octombrie 2023, la Palatul Parlamentului din București, „pentru schimbarea vieții oamenilor prin implementarea unui SDL (strategie de dezvoltare locală) integrat, inovativ și de succes”, GAL Reșița a fost premiat de Federația Națională a GAL-urilor Urbane în cadrul unui eveniment cu tema „Capacitarea membrilor ONG-urilor pentru implicare activă în luarea deciziilor la nivel local”, la care au mai participat Alfred-Robert Simonis – președinte al Camerei Deputaților din România, Simona Bucura-Oprescu – ministru al Muncii, Roxana Mînzatu – secretar de stat la Cabinetul Primului-Ministru ș.a. În panelul de prezentare a exemplelor de bune practici, Proiecte inovatoare în România pentru combaterea sărăciei în marile municipii, unul din exemple a fost proiectul de relocare a locuitorilor din zona Mociur, prezentat de Daniel Grebeldinger, preşedintele Asociaţiei Nevo Parudimos Reşiţa, organizație membră a GAL Reșița.
Toate acestea confirmă faptul că organizațiile și oamenii implicați în elaborarea, administrarea și implementarea Strategiei de Dezvoltarea a Zonelor Urbane Marginalizate au făcut o treabă foarte bună, reușind astfel să-și aducă contribuția la rezolvarea unor probleme importante pentru zonele în care s-au făcut intervențiile, deci, implicit, și pentru Reșița.
Reamintim că în această perioadă mai multe echipe de specialiști lucrează la o nouă Strategie pentru Dezvoltarea Zonelor Urbane Marginalizate, aferentă ciclului de finanțare europeană 2021-2027. Acest document strategic trebuie finalizat până în data de 20 noiembrie 2023 pentru a participa la etapa de Selectare a Strategiilor de Dezvoltare Locală în vederea unei noi finanțări. Având în vedere această situație, toți reșițenii interesați de acest subiect sunt invitați să transmită comentarii, propuneri, sugestii de priorități și proiecte de luat în calcul pentru perioada următoare de programare, la adresele de email alexandra.lulache@mkbt.ro și/sau info@galresita.ro, până în data de 30 octombrie.