Muzeul Cineastului Amator, povestea merge mai departe

Apărut în urmă cu ani buni ca o simplă colecție a unor pasionați, Muzeul Cineastului Amator devine tot mai prețios pe măsură ce tot mai mulți oameni își donează aparatura și munca cu aceasta acestui mic muzeu din mansarda Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița.

Totul a plecat de la pasiunea unui reșițean, activ ca voluntar în mai multe ONG-uri și acțiuni, care a reușit prin fervoarea și dedicarea pentru acest subiect să adune o adevărată echipă în jurul său.

”Sunt Andrei Bălbărău și sunt fondatorul muzeului Cineastului amator din Reșița” se prezintă el cât se poate de simplu.

”Nu știu dacă a început totul ca o pasiune ci ca o necesitate de a aduna piese pentru un viitor muzeu. În 2007 am regăsit o mică echipă de oameni, fosta cabină de proiecție a Cinematografului 23 august, cinematograf ce a funcționat aici în Universitatea „Eftimie Murgu„ și de acolo a apărut idea de a repune în valoare spațiul și de a face un mic muzeu. Inițial trebuia să facem ceva pe cinematografie dar, începând să adun piese și să colecționez, totul s-a schimbat” își amintește acesta despre initiativa realizării unui asemenea edificiu cultural.

Odată ce a început să adune piese, în special camere de filmat, a venit și idea de a le încerca, de a vedea dacă mai funcționează, dacă se mai pot utiliza. Aveau nevoie de film,cameră de developare, cunoștințe de a developa aparatele de proiecție pentru a proiecta, plus multe alte obiecte necesare.

”Adunând am cunoscut și oameni. Oameni care au lucrat în domeniul digital și încet încet s-a transformat într-o pasiune. În 2014 am realizat că, colecția e destul de mare și e momentul să deschidem muzeul. Astfel a apărut muzeul și în  momentul ăsta e singurul din România pe această temă. E un muzeu ce continuă să se dezvolte, continuă să adune oameni pasionați în jurul lui și care își face treaba. A lucra cu peliculă fie că este vorba de film,fie că e vorba de fotografie este ceva mai complicat. Necesită mai multă atenție, mai multă muncă, dar cred că satisfacția la final este mult mai mare” spune Andrei Bălbărău sufletul și coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița, singurul muzeu de gen din țara noastră.

”Poate una dintre colecțiile de fotografie care îmi place cel mai mult este colecția realizată de un fotograf care a fost și în Anina, și în Reșița dar și în cinematograf. Sunt multe fotografii din anii 60 până în anii 80. Probabil cei care au filmat realizarea bisericii din Reșița sau diferite construcții ce se realizau nu se gândeau ce o să însemne pentru reșițenii de astăzi aceste materiale. Posibilitatea de a vedea acum toate aceste lucruri care înainte existau,mai trăiesc acum prin fotografii și filmări. Este o parte care cumva este încă vie și dacă este un lucru pe care îl putem învăța din aceste materiale este să păstrăm patrimoniul,să păstrăm lucrurile importante ca să nu fie doar o tristă amintire” ne-a mai spus Andrei Bălbărău.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite