Nelu Popa, despre promisiunea privind UCMR: „Le-am dat răgaz celor din Guvern să se instaleze. Ludovic Orban este un om de cuvânt”

Primarul Reșiței, Ioan Popa, spune că premierul Ludovic Orban este un om de cuvânt și că își va respecta promisiunea făcută în urmă cu jumătate de an la Reșița, la finalul mitingului PNL din campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Aceea de a salva uzina etalon a Reșiței, UCMR.

Pe 22 mai, în fața a circa 2.000 de oameni, Ludovic Orban afirma: „Eu sunt foarte zgârcit în promisiuni, iar domnul primar mi-a smuls o promisiune pe care o fac pentru că știu că este foarte posibilă. Conversia datoriilor, a creanțelor în acțiuni este foarte posibilă, este legală și este acceptabilă din punct de vedere al legislației europene. Și vă garantez că atunci când PNL va ajunge la guvernare va repune pe picioare această uzină care a construit în toată România și care a dus faima meseriașilor, inginerilor din Reșița în toată țara”.

Iată că PNL a ajuns la guvernare, poate mai devreme decât ar fi crezut, în luna mai, liderii partidului, Ludovic Orban este prim-ministru și a venit momentul să își respecte angajamentul luat la Reșița. Primarul Ioan Popa este optimist în această privință, dar încă nu i-a presat pe colegii săi din Guvern cu problema UCMR: „Le-am dat răgaz celor din Guvern să se instaleze, să își facă treaba. Eu sunt convins că Ludovic Orban este un om de cuvânt și acest demers va fi înfăptuit în guvernarea liberală”. Totuși, edilul a abordat, deja, subiectul UCMR cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, de la care a obținut câteva informații care ar putea fi de bun augur pentru uzina reșițeană: „La această dată, Hidroelectrica (principalul beneficiar al echipamentelor hidroenergetice realizate la UCMR, n.a.) a lansat pe SEAP o solicitare de ofertă de evaluare a UCMR, ca să vadă care este situația uzinei astăzi. Eu sper ca acest demers să se concretizeze ulterior într-o decizie de transformare a datoriilor în acțiuni”, a explicat Ioan Popa.

Este vorba, în total, despre o sumă de aproximativ 530 de milioane de lei, creanțe bugetare administrate de ANAF ce au fost preluate, în 2014, de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). De la acel moment, însă, nu s-a mai întâmplat nimic. Următorul pas ar fi fost transformarea datoriilor în acțiuni ale statului, practic o etatizare a companiei UCMR, al cărei acționar majoritar este, în prezent, grupul elvețian INET AG, cu o pondere de 96,7 la sută în capitalul social. Transformarea datoriilor în participații ale statului la capitalul social al UCMR ar fi o șansă reală de ieșire a companiei din insolvență. UCM Reșița se află în insolvență din decembrie 2011. În prezent, uzina mai are aproximativ 800 de angajați.

 

Sursă foto: expressdebanat.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available