Nelu Tătaru: „Transmiterea comunitară devine accentuată”. Nu și în Caraș-Severin, unde sunt 31 de zile fără niciun caz nou de COVID-19

În Caraș-Severin, ultimul caz de infectare cu coronavirus a fost înregistrat pe 22 mai. De atunci, au fost testate peste 240 de persoane, însă niciuna nu a fost confirmată pozitiv. La nivel național, în schimb, numărul cazurilor este în continuă creștere de la o zi la alta.

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost raportate 246 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, 11 pacienți diagnosticați cu COVID-19 au decedat, dintre care 4 nu prezentau comorbidități, și 120 au fost declarați vindecați și externați.

Deși numărul cazurilor noi este în creștere, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dat asigurări că situația este sub control atâta timp cât sunt respectate regulile de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. Dar poate degenera oricând, aflându-ne la un pas de momentul în care se va înregistra o dublare sau chiar o triplare a cazurilor zilnice.

„Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi. În măsura în care regulile sunt respectate, atât eu, cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în Terapie Intensivă. Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi. Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet. Ca să nu ajungem acolo, sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate”, a declarat azi Nelu Tătaru la Digi24.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea, 17.031 au fost declarate vindecate și externate și 1.523 au decedat.

În Caraș-Severin, s-au înregistrat 112 cazuri, 104 pacienți au fost vindecați și 8 au decedat, dintre care unul din alte cauze noncovid. Au fost testate, în total, 1.728 de persoane. În momentul de față mai sunt în izolare la domiciliu doar 1.192 de cărășeni, iar în carantină instituționalizată nu se mai află nicio persoană.

Sursă foto: capital.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite