„Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume!”

 

Guvernul și companiile de stat mențin scăzută producția de energie electrică pentru a ține prețul la un nivel cât mai ridicat, este de părere fostul premier Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei.

 

Oricâte aberații comunistoide sunt lansate în spațiul public, spune Ludovic Orban, regulile pieței sunt clare și imuabile: Prețul unui produs sau al unui serviciu variază în funcție de raportul dintre cerere și ofertă. Atunci când cererea este mai mare decât oferta, prețul crește și atunci când oferta crește peste nivelul cererii, prețul scade. În cazul energiei electrice, cu cât producția de energie electrică este mai mare, cu atât tendința prețului va fi de scădere. Asta cu atât mai mult cu cât diferența între prețul de vânzare și costul de producție este de-a dreptul nesimțită.

 

De aici, și ținând cont de ceea ce se întâmplă pe piața de energie din țara noastră, arată Orban, se impune o întrebare firească, la care Guvernul chiar ar trebui să răspundă: De ce în România se produc maximum 7.000 MW, în condițiile în care puterea instalată în capacitățile de producție de energie este de 18.308 MW? „Opinia mea este clară. Guvernul și companiile de stat mențin producția scăzută pentru a menține prețul la un nivel cât mai ridicat. Altfel nu se poate explica de ce, la o putere instalată pe hidro de peste 6600 MW, se produc efectiv maxim 1800 MW. La cărbune, la o putere instalată de peste 3000 MW, se produc efectiv maxim 1300 MW.”, relevă fostul premier.

 

Creșterea producției de energie ar duce la scăderea naturală a prețurilor, însă așa s-ar reduce încasările la bugetul de stat. Astfel că Guvernul a ales să impună plafoane de consum pentru fiecare gospodărie (255 kWh) pentru a se putea beneficia de compensări la facturile emise consumatorilor finali. Or, aceste măsuri de fixare administrativă a prețului, subliniază Ludovic Orban, „sunt foarte costisitoare și nu pot fi susținute pe termen lung. Ele nu sunt decât o soluție de criză, fără efecte asupra problemei de fond. Despre economisire nici nu vreau să aud. Asta este problema fiecărui consumator. Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume”. În concluzie, liderul partidului Forța Dreptei are un mesaj simplu pentru guvernanți: „Dați drumul la producție, habarniștilor!”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite