Noaptea Muzeelor la Reșița. Publicul este așteptat în trei locații diferite: Muzeul Banatului Montan, Vila TMK și Muzeul Cineastului Amator

 

Incursiuni în trecutul industrial al Reșiței, dar și în universul satului bănățean, în cel al spațiului dunărean ori în lumea lui Gorzo. De toate aceste vor avea parte reșițenii care vor participa sâmbătă, 12 iunie, la Noaptea Muzeelor, eveniment național ajuns la cea de-a 17-a ediție.

 

Anul acesta, Noaptea Muzeelor este prezentă în 185 de spații culturale aflate în 72 de localități din 37 de județe ale țării. La Reșița, vor fi deschise publicului larg Muzeul Banatului Montan, Vila TMK și Muzeul Cineastului Amator din incinta Centrului Universitar UBB.

 

La Muzeul Banatului Montan, reșițenii vor putea vizita patru expoziții cu tematici diferite: „Tradiţie și folclor românesc în Banat” – ilustrează prin costume populare, ponieve și obiecte ceramice, toate autentice, diversitatea etnografică a Banatului de munte şi de câmpie, zonele etnografice Valea Dunării, Almăj, Oraviţa, Reşiţa şi Chizătău; „Reșița – 250 ani de tradiție industrială” – aduce în fața vizitatorilor cărți poștale din perioada anilor 1897-1945, fotografii interbelice, două monografii ale orașului din 1927 și 1936, diverse cărți care redau istoria uzinelor reșițene, medalii, plachete de la locomotivele cu aburi (foto jos) din colecția personală a lui Bogdan Andrei Mihele; „Picturi cu vârf și îndesat” – reunește lucrări ale lui Dumitru Gorzo de la mijlocul anilor 2000, pictură și sculptură; „Spații fluente. Spații fluente. Hărţi ale spațiului dunărean 1650-1800” – o expoziție organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg ce tematizează, prin intermediul a 70 de exponate, geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spațiul dunărean.

 

 

„Salonul de fotografie industrială” de la Vila directorială a TMK va fi deschis în Noaptea Muzeelor și va găzdui vernisajul expoziției „Hunedoara de-a lungul timpului”, ce cuprinde o selecţie de fotografii din colecţiile Willy Pragher, Fortepan, prezentând industria metalurgică din Hunedoara în diferite perioade.

 

Iar la Muzeul Cineastului Amator, vizitatorii sunt așteptați cu un eveniment gândit în jurul a două expoziții: o expoziție de fotografie, având drept temă vizita realizată de Nicolae Ceaușescu la Reșița în 1971, și o expoziție de „fușăraie”. De asemenea, va putea fi vizitată fosta cabină de proiecție a Cinematografului „23 August”, locație ce găzduiește Muzeul Cineastului Amator.

 

CITEȘTE ȘI: Reșița, deschisă și spre arta contemporană. „Picturi cu vârf și îndesat” la Muzeul Banatului Montan și la Universalul Vechi [FOTO]

 

Mai multe detalii despre programul Nopții Muzeelor sunt disponibile pe pagina de facebook https://www.facebook.com/noapteamuzeelor și pe siteul evenimentului: https://noapteamuzeelor.org/.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available