După apariția, în luna octombrie a anului trecut, a primelor cazuri de pestă porcină africană în Caraș-Severin, în comuna Sacu, acum au fost confirmate alte două focare, ambele în cartierul Măgura din Bocșa. De asemenea, a fost semnalată pestă porcină africană și la mistreți, pe raza a 16 fonduri de vânătoare din județ.
Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin, în prezent, în județ sunt active trei focare de pestă porcină africană la porci domestici. Este vorba despre focarul mai vechi de la Sacu și de două focare noi, confirmate la Bocșa. „Serviciile veterinare au intervenit de urgență, gospodăriile în care au fost depistați porcii morți au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat ecarisarea cadavrelor și s-a efectuat dezinfecția exploatațiilor. De asemenea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport și au fost amplasate afișe de avertizare și de informare a proprietarilor de animale cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane”, informează reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin.
În urma analizelor făcute la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost confirmată prezența pestei porcine africane și la 62 de porci mistreți care au fost vânați pe raza a 16 fonduri de vânătoare din Caraș-Severin.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin fac un apel la populație să respecte măsurile de restricție cu privire la circulația animalelor, să se informeze înainte de achiziționarea porcilor, să cumpere doar din zone în care nu evoluează pesta porcină africană și respecte condițiile minime de protecție și de igienă sanitar-veterinară pentru fiecare gospodărie în parte.
Pesta porcina africană nu reprezintă un pericol pentru oameni, dar este letală în cazul animalelor și, în plus, poate produce pagube economice serioase întrucât diagnosticarea unui singur animal dintr-o fermă sau gospodărie atrage după sine sacrificarea întregului efectiv pentru evitarea răspândirii bolii.
Sursă foto: mediafax.ro