Noi proiecte de investiții în Caraș-Severin aflate în portofoliul ABA Banat

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat are pregătit pentru anul 2021 un portofoliu de trei noi proiecte de investiții în spațiul hidrografic Banat, al cărui obiectiv principal este scăderea gradului de expunere a populației la inundații.

Este propusă demararea a două proiecte noi de investiții în Caraș-Severin și unul în Mehedinți, ale căror costuri finale se ridică la aproximativ 23.250.000 lei. „Finanțarea se va asigura de la bugetul de stat și din surse proprii”, precizează Sorina Neaga, de la Compartimentul relații cu presa al Administrației Bazinale.

În cazul județului Caraș-Severin, ABA Banat consideră necesar: 1. să fie scoase de sub efectul inundațiilor zona aval cartier Aeroport și zona Caransebeșul Nou din municipiul Caransebeș, prin realizarea unui canal de deviere de 1,25 km lungime din pârâul Zlagna în râul Sebeș, precum și lucrări de amenajare a unei acumulări nepermanente pentru preluarea debitelor de viitură pe pârâul Potoc, alături de recalibrarea albiei pârâului în zona aval pod de pe Strada Tudor Vladimirescu până la podul de cale ferată din Caransebeș; 2. să se realizeze în satul Remetea-Pogănici, comuna Fârliug, un sistem de evacuare a apelor din incinta îndiguită provenite din scurgerea apelor de pe versanți, în perioada în care fenomenele hidrometeorologice deosebite se suprapun cu nivelul ridicat în pârâul Pogăniș.

„De asemenea, ABA Banat va continua în 2001 cele șapte lucrări începute în anii anteriori în bazinele hidrografice Bega (două lucrări), Nădrag, Belareca, Axin, Măcicaș, Oravița, pentru care mai sunt necesare fonduri de aproximativ 33.000.000 lei”, menționează reprezentanții ABA Banat.

Anul trecut, potrivit Administrației Bazinale de Apă, în spațiul hidrografic Banat au fost investiți 17.040.352 lei pentru lucrări hidrotehnice care vizau apărarea populației împotriva inundațiilor, din care 2.334.000 lei au provenit din surse proprii, iar 14.696.352 lei au fost bani de la bugetul de stat.

Sursă foto: arhivă

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite