Noul plan de management al Parcului Național Retezat se dovedește a fi mai degrabă un plan de atac asupra uneia dintre cele mai mari zone protejate ale României.
Asociația Agent Green, Asociația Altitudine și Călin Dejeu, biolog și activist de mediu, au descoperit multe lacune și neconcordanțe în noul plan de management al Parcului Național Retezat, plan aflat în dezbatere săptămâna aceasta la Zăvoi.
Reușita noului proiect este pusă sub semnul întrebării de către specialiștii în domeniu din cauza modului ambiguu în care a fost realizat. S-au încălcat, consideră aceștia, nu mai puțin de trei directive europene, printre care și cea privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică. Mai mult decât atât, experții au descoperit nerespectarea limitelor clare atât ale parcului național, cât și ale rezervațiilor naturale.
De asemenea, pentru ca acest plan să fie viabil, sunt necesare studii efectuate recent, special pentru asta, prezența unor hărți care să respecte întocmai vectorii GIS, în care să se precizeze și numele autorilor, specialitatea și ștampila instituției pentru autenticitate, sursele datelor clar specificate și surse bibliografice relevante.
Reprezentanții celor două asociații și Călin Dejeu amenință că vor contesta în instanță planul de management dacă solicitările acestora vor rămâne fără răspuns. De asemenea, se vor vedea nevoiți să sesizeze instituțiile și forurile internaționale cu privire la aceste aspecte.