Potrivit unui ordin al ministrului Educației publicat vineri, 13 mai, în Monitorul Oficial, elevii vor fi evaluați suplimentar la finalul acestui an școlar în cadrul unui program pilot ce va fi implementat în 329 de unități de învățământ din întreaga țară. Din Caraș-Severin sunt cuprinse în program școli din Reșița, Caransebeș, Bocșa, Anina, Ezeriș, Glimboca și Bozovici.
Școala Gimnazială Nr. 7 din Reșița, Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș, Școala Gimnazială Nr. 1 din Bocșa, Liceul „Matias Hammer” din Anina, Școala Gimnazială „Aurel Peia” din Ezeriș, Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” din Glimboca și Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici sunt cele șapte unități de învățământ din Caraș-Severin care au fost selectate de Ministerul Educației pentru pilotarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022.
La această testare suplimentară ce are drept scop, potrivit reprezentanților Ministerului Educației, stabilirea nivelului de competențe la finalul anului școlar, nu vor participa elevii din anii terminali, ci doar cei din clasele I-VII, respectiv IX-XI. Elevii din învățământul primar și cel gimnazial vor susține teste la limba română și matematică, iar liceenii, la limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, la disciplina obligatorie a profilului la examenul național de bacalaureat: matematică sau istorie. Potrivit ordinului ministrului Educației, testele sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase și discipline, iar timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este de 30 de minute pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.
Evaluarea va fi organizată în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-VII și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor IX-XI, exclusiv în format digital, Inspectoratul Școlar Județean și unitățile de învățământ având obligația, potrivit prevederilor ordinului ministrului Educației, „să se asigure că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021-2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I-VII, respectiv IX-XI să susțină această evaluare. Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web”.
În ceea ce privește rezultatele evaluării standardizate, documentul prevede că nu vor fi acordate note sau calificative, ci vor fi generate rapoarte narative de evaluare la finalul fiecărui test, rapoarte care „analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, astfel încât la nivelul Ministerului Educației să poată fi adoptată o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”. De asemenea, aceste rapoarte nu vor pot fi utilizate nici în vederea evaluării activității cadrelor didactice.