O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Ministerul Finanțelor a lansat astăzi, 1 martie, o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS pentru populație în lei și euro la Bursa de Valori București.

În perioada 1-19 martie, Ministerul Finanțelor (MF) derulează o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populație în lei și euro la Bursa de Valori București (BVB), în urma succesului ofertelor derulate în 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro). „Succesul emisiunilor de titluri de stat Fidelis lansate anul trecut a confirmat încrederea pe care românii o au în aceste instrumente de economisire dedicate persoanelor fizice, în condiții avantajoase. Statul român continuă aceste emisiuni și anul acesta, atât la solicitarea investitorilor persoane fizice, dar și din dorința de familiariza populația cu mecanismele pieței de capital”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

La rândul său, Radu Hanga, președintele BVB, subliniază că reușita acestui tip de ofertă publică este dovada simbiozei existente între piața de capital și cetățeanul de rând: „Continuarea acestui program este o reconfirmare a parteneriatului foarte bun pe care Statul Român îl are cu piața de capital și ai cărui beneficiari finali sunt românii, deoarece prin achiziția titlurilor de stat, pe de o parte, cetățenii participă direct la programele de investiții în economie, iar pe de altă parte, sumele plasate în titlurile de stat le aduc un randament mai bun”. Iar Adrian Tănase, directorul general al BVB, spune că „investiția în titluri de stat poate fi un prim pas în lumea investițiilor pentru mulți români. Vorbim de un plasament cu un grad de risc foarte redus și care, odată listate, îi oferă investitorului o flexibilitate în administrarea banilor săi, astfel că le poate vinde oricând dorește, sau poate să mai cumpere”.

Noua ofertă de vânzare de titluri de stat din programul Fidelis se derulează la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 1-19 martie, când pot fi subscrise titluri de stat în lei cu scadența de 1 și 3 ani (cu dobânda anuală de 2,85%, respectiv 3,10%), dar și în euro, cu scadență de 5 ani (și dobândă de 1,55%/an). Suma minimă subscrisă este 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populației sunt stabilite peste nivelul randamentelor titlurilor de stat care sunt în prezent cotate pe piața secundară interbancară, precizează reprezentanții MF, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available