Știm cum a fost Reșița acum 250 de ani.
Știm cum este acum.
Dar cum va fi peste încă alți 250 de ani?
Este întrebarea la care Teatrul de Vest Reșița și Asociația Țais încearcă să răspundă prin intermediul spectacolului „AMKA”, montat pe un text scris de Remus Octavian Câmpean, din Cluj.
Matematicianul Remus Octavian Câmpean, cel care face acest superb efort de imaginație, este, în același timp, poet și prozator. A debutat în anul 2001 cu volumul de poezii „Stări și Călătorii”, apărut la Editura Viața Creștină, iar în anul 2018 îi apare romanul „Abandon”, la Editura Eikon. După debut își continuă activitatea literară publicând, în anul 2019, volumul de poezii „Dezghețul luminii”, la Eikon. În același an a coordonat antologia de poezie „Polifonii pe luciu de oglindă”, publicată la Editura Școala Ardeleană. De asemenea, a publicat poezie în revista „Steaua” și proză în revista „Hyperion”.
Piesa „AMKA” a fost selectată, din cele șase texte primite de organizatori, ca și câștigătoare a concursului de dramaturgie cu tema „REȘIȚA 500”, pe un proiect cofinanțat Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Titlul piesei este o abreviere pentru Numărul de Înregistrare a Securității Sociale, care pune bazele unei noi structuri funcționale a sistemului de asigurări și reprezintă viitoarea identitate de muncă și de asigurare a fiecărui angajat, pensionar și membru protejat al familiei acestora.
În această scriere dramatică, autorul creează o înlănțuire de imagini, care se succed într-o anumită ordine pentru a face și mai evidente transformările ce au loc în interiorul unei perioade de aproximativ 500 de ani.
CITEȘTE ȘI: Spectacol SF la Reșița. Publicul va putea vedea săptămâna viitoare cum va arăta orașul peste 250 de ani
Remus Octavian Câmpean își începe textul propus Teatrului de Vest Reșița cu o trecere în revistă a anilor 1788, la șaptesprezece ani după înființarea uzinelor de fier reșițene, când turcii, aflați de câțiva ani în război cu imperiul habsburgic, se luptau pe teritoriul devastat al Banatului, la porțile Reșiței, încercând să cucerească acest oraș. Povestea continuă cu imagini ale anului 2271, într-o organizare socială globalizată, în care interacțiunea prin holograme, comunicarea telepatică sau conectarea creierului uman direct la un computer reprezintă deja realități cotidiene.
Este o perioadă în care clădirile sunt înzestrate cu senzații și emoții simulate iar oamenii simt interacțiunea cu hologramele, care funcționează la frecvențe atât de înalte încât pot fi văzute din orice unghi, pot fi și atinse și auzite, toate acestea punând personajele în situația de a acumula simțiri și emoții standard care pot fi încapsulate în produsele virtuale.
Este interesant de văzut măsura în care piesa montată pe scena Teatrului de Vest Reșița reușește să transfere în jocul actorilor, și evident publicului, senzațiile și emoțiile respective.
În poveste prezentul este relativ, trecutul și viitorul fiind singurele repere consistente, cu observația că există riscul ca o întreagă istorie, cu oameni, locuri și fapte, să dispară „atunci când cuvintele nu vor mai fi fost de ajuns” pentru a fi transmisă. Acest lucru este valabil la Reșița… sau oriunde. Tot istoria ne arată însă că ieșirea din aceste tipuri de universuri distopice se face printr-o necesară trezire a conștiinței, până nu este prea târziu!
Teatrul de Vest Reșița și Asociația Țais ne invită deci la premiera unui spectacol de tip avangardist în care nu este propusă uitarea trecutului, ci ruperea de acesta și apelarea la formule de viață îndrăznețe, chiar excentrice, dar deloc imposibile. Premiera spectacolului va avea loc luni, 15 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de Vest din Reșița și va fi urmată de alte trei reprezentații – marți, 16 noiembrie, și miercuri, 17 noiembrie, în aceeași locație și la aceeași oră, respectiv joi, 18 noiembrie, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, de la ora 18.00.
Cu acest prilej, prin parteneriatul cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, în marți, 16 noiembrie, de la ora 15.00, va avea loc lansarea volumului dramaturgic „Cum vezi viitorul?”. Volumul conține piesele „AMKA” de Remus Octavian Câmpean și „Străinii” de Rareș Andrei Adam, texte alese în urma concursului dramaturgic lansat la demararea proiectului „REȘIȚA 500”. Dacă textul lui Remus Octavian Câmpean, AMKA, se poate vedea și asculta pe scenă, textul lui Rareș Andrei Adam va fi prezentat sub forma unui spectacol lectură, în regia Cameliei Ghinea, ce va avea loc cu ocazia lansării de carte.