O pledoarie pentru bucătăria libaneză

 

Bucătăria Orientului Mijlociu, cunoscută și apreciată în lumea întreagă pentru bogăția și rafinamentul ei, adună într-un căuș virtual câteva perle culinare. Regina acestora și cea mai interesantă dintre toate este bucătăria libaneză, considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Și una dintre cele mai vechi: datează din timpuri pre-biblice.

 

Liban este o răscruce gastronomică și culturală, un caz aparte într-o geografie a bucatelor. Situat fizic în Cornul Abundenței/Semiluna Fertilă, o zonă cu teren fecund (creată de inundațiile râurilor Eufrat, Tigru și Nil), între modern și tradiție, cu influențe occidentale și orientale, ba chiar japoneze ori thailandeze, micuțul stat de pe țărmul estic al Mediteranei așează confortabil bucătăria libaneză în atlasul gusturilor subtile și rafinate.

 

Clima mediteraneană temperată, pădurile de cedru (Cedrus libani), cascadele, pășunile întinse și apele care abundă, ploile și zăpezile, toate, spre deosebire de Siria cea aridă cu care se învecinează la nord și est, și-au pus amprenta asupra bucătăriei locale.

 

Bucătăria libaneză pare un manifest al bucatelor simple, prin comparație cu cea a Balcanilor. Este un îndemn spre a trăi din aroma pământului și, asemenea plantelor, să ne îndestulăm cu lumină: în această parte de Levant savoarea ierburilor aromatice (patru feluri de cimbru, mentă, pin, cuișoare, măghiran, pin, schinduf ș.a.) nu seamănă cu ce știm. Nu avem repere. Aroma curmalelor este diferită, năutul – preparat în nenumărate feluri – are altă savoare!

 

Legumele sunt mâncate crude ori murate cel mai adesea, carnea este mereu proaspătă și lipsită de grăsime (pui, miel, vițel, berbecuț), iar uleiul de măsline, lămâia, usturoiul, bogăția condimentelor, peștele, fructele și cerealele completează și ilustrează perfect dieta mediteraneană. Să adăugăm produsele de patiserie și colecția bogată de vinuri (influența franceză), deserturile ușoare, adorabile… cu apă de flori și zgârcite cu grăsimile, și ajungem să ne bucurăm de o masă sănătoasă, aromată, ușoară. Poate de aceea bucătăria libaneză este un „must” în toate capitalele lumii.

 

CITEȘTE ȘI: M-Lounge Mediteranean, restaurant libanez în Reșița!

 

Măsura noastră balcanică este greu de întors, deși voci îndrăznețe apar tot mai des în ultima vreme. Doar aici, în acest însemnat și ales nod de obiceiuri și tradiții, Balcanii, există o dramă comună a mesei, mai mult, a praznicului. Se mănâncă mult, dar mult!, antreurile, numeroase peste măsură, prevestesc chicotind petrecerea ce va să fie, porcul este prințesa balului, adorăm tocăturile – sarmale, chiftele, mititei, ardei umpluți, cârnați, musaca, kebab, pleșcăvița – și-o „ardem” la final cu dulcegării, pentru că, nu-i așa?, noi avem mereu loc pentru desert… și dacă nu avem, îl facem!

 

Acest text este o pledoarie pentru bucătăria libaneză, mai ales că am intrat în Postul Crăciunului, însă nu doar acesta este miza. Să ne bucurăm, simplu, de prezența unui nou restaurant în capitala Banatului Montan, Reșița: M Lounge Mediteranean Restaurant. La hotel ROGGE.

 

Să-i urăm suces și să rostim un răspicat BRAVO pentru curajul de a promova o bucătărie puțin cunoscută la noi. Dar sănătoasă și efervescentă! Puteau, ce-i drept, să rămână în paradigma binecunoscută a hamburgerilor ori a pizzei. Chiar, de ce nu pleșcăvița?! Ar fi mai aproape de tradiția locală…

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available