Nevoile de bază devin un lux! Tot mai mulți copii sunt condamnați la sărăcie

 

În contextul crizei costului vieții, se arată într-o anchetă sociologică realizată de Salvații Copiii, 95% dintre familiile cu copii integrați în programele educaționale ale organizației nu mai pot acoperi nevoile de bază, precum tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte.

 

Din nevoie de reducere a cheltuielilor, 71% dintre familiile vulnerabile vizate de ancheta sociologică s-au văzut puse în situația de a renunța la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea, 35% – la costurile cu activități extrașcolare, 12% – la achiziția de jocuri și jucării, iar 24% dintre familii au diminuat bugetul alocat alimentelor.

 

Detaliile financiare ale familiilor cu copii care beneficiază de sprijin din partea Organizației Salvați Copiii indică faptul că peste jumătate au un venit lunar de sub 400 de lei/membru de familie, precum reiese din statistici: 51,58% au un venit de sub 400 de lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit cuprins între 400 și 600 de lei/membru de familie și doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depășește 600 lei, conform Salvaţi Copiii. Doar 5% dintre familiile considerate vulnerabile au declarat că își permit să acopere din veniturile lor costurile cu tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte.

 

Pe acest fond, sprijinul acordat de organizație copiilor din aceste familii nu putea să nu aibă pozitive. Concret, potrivit Salvați Copiii, „75% dintre copiii participanți la programele de educație remedială au înregistrat progres școlar bun și foarte bun. Astfel: la matematică și științele exacte, procentul copiilor care aveau un nivel bun și foarte bun a crescut de la 37% la intrarea în program la 69% la finalul anului școlar; la limba română, procentul copiilor care aveau un nivel bun și foarte bun a crescut de la 33% la intrarea în program la 75% la finalul anului școlar”.

 

Un copil care trăiește sub pragul de sărăcie este un copil subnutrit, cu o sănătate precară și, mai mult, cu șanse diminuate de a-și depăși vulnerabilitățile mediului. De aceea este crucial accesul la educație, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilitățile. Sărăcia omoară educația, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor”, punctează Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

 

 

Salvați Copiii organizează și în acest an Festivalul Brazilor de Crăciun, care s-a impus de-a lungul timpului ca un eveniment caritabil de marcă, pus în slujba susținerii accesului la educație egală pentru copiii vulnerabili. În cele 22 de ediții de până acum, au fost strânse fonduri de 8.102.000 de euro, care au sprijinit integrarea socio-educațională pentru 211.127 de copii. Datorită acestui eveniment, 48.299 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și educație remedială, 147.895 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar, 20.000 de copii au beneficiat de condiții mai bune de învățare în urma dotării a 40 de școli cu cărți pentru biblioteca școlară, rechizite, săli de clasă renovate și dotate, 10.000 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (250 de specialiști formați).

 

Programele educaționale s-au derulat în București și în județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

 

Seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun din acest an va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

 

Cifre sugestive despre „bunăstarea” copilului și accesul la servicii sociale, în UE și România

 

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din Uniunea Europeană cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% în anul 2020 la 24,4% în 2021. Cea mai ridicată rată era în România – 41,5%, urmată la distanță de Spania – 33,4%, în vreme ce Finlanda și Danemarca se află la polul opus, cu 13,2% și respectiv 14%, potrivit unui raport din septembrie 2022 al Eurostat. În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata era de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale. În același an, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creșteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

 

 

Sursă foto: Salvaţi Copiii 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available