Un număr alarmant de copii din Regiunea Vest au fost afectați anul trecut de migrația părinților lor în alte țări, conform unui studiu ale cărui rezultate au fost făcute publice zilele acestea de către Organizația Salvați Copiii România.
48.177 de copii, reprezentând 14,7% din totalul copiilor din regiune, au avut unul sau ambii părinți plecați să muncească în străinătate. Impactul acestei migrații asupra copiilor este semnificativ, cu peste un sfert (27%) dintre copiii cu mama plecată având nevoie de consiliere psihologică și logopedie, o pondere semnificativă mai mare decât media națională. De asemenea, se observă o creștere a abandonului școlar și o stare de sănătate mai precară printre acești copii, ca urmare a migrației economice a părinților.
Majoritatea părinților din Regiunea Vest trimit bani acasă în mod regulat pentru a acoperi cheltuielile familiilor, cu o frecvență lunară mai ridicată față de media națională. Cu toate acestea, cercetarea arată și că pentru femeile plecate din Regiunea Vest nevoia de bani pentru studiile copiilor este un motiv mai important pentru a pleca în comparație cu situația la nivel național. Conform studiului, în aproximativ o treime (37%) dintre familiile cu mama plecată, veniturile gospodărești se situează sub sau la limita strictului necesar. Aceste constatări subliniază necesitatea de a aborda problemele financiare și de locuire cu care se confruntă familiile din Regiunea Vest și de a găsi soluții pentru a sprijini aceste familii în dificultate.
Potrivit opiniei copiilor, cei cu părinții plecați la muncă în străinătate au un risc cu 50% mai mare comparativ cu ceilalți copii să fi fost victime ale violenței în școală, un risc cu 30% mai mare să fi fost agresori în bullyingul școlar. Au o probabilitate de 2,5 ori mai mare să fi fost umiliţi, jigniţi de alți colegi/copii de aceeași vârstă şi cu 66% probabilitate mai mare să fi fost hărțuiţi pe internet. Sentimentele că sunt mai puțin iubiți, mai puțin ocrotiți decât ceilalți copii sunt de peste patru ori mai mari în rândul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate decât în cazul celorlalți copii.
Reprezentanți ai autorităților locale, școlilor și altor instituții din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș s-au reunit zilele trecute în cadrul unei conferințe regionale pentru a discuta concluziile sondajului privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Evenimentul a fost organizat la Timișoara de Salvați Copiii și Ministerul Afacerilor Externe.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța menținerii comunicării de calitate între copilul rămas în țară și părintele plecat: „Copiii decontează emoțiile negative și sentimentul de abandon prin diverse manifestări fizice și emoționale, care trebuie tratate înainte de a deveni traume. Este important ca atunci când părintele pleacă, să stabilească un ritual al legăturii emoționale, un ritual de comunicare și mai ales să-l asigure că nu va fi singur, ci în grija unor persoane a căror prioritate va fi copilul”.
Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat importanța campaniilor de informare și conștientizare cu privire la efectele plecării părinților asupra copiilor și obligațiile legale ale părinților: „Extinderea, diversificarea și calibrarea adecvată a serviciilor de intervenție directă pentru acești copii este o provocare pentru resursele și expertiza atât a sectorului guvernamental, cât și a celui non-guvernamental. Este un proces continuu, pentru că atât situația copiilor, cât și caracterul migrației sau cadrul legislativ sunt în continuă schimbare. În tot acest efort interinstituțional complex, Ministerul Afacerilor Externe poate juca rolul de punct de legătură și se raliază integral – prin structura sa centrală și mai ales prin rețeaua de misiuni diplomatice și oficii consulare – demersurilor plasate sub semnul urgenței atât din perspectiva laturii emoționale, cât și a integrării sociale și educaționale a acestor copii”.
Studiul privind situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate în Regiunea Vest a fost realizat în anul 2022 pe un eșantion reprezentativ de 500 de familii. Acesta face parte dintr-un studiu național și a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii complex de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Studiul a avut două obiective principale: estimarea numărului de copii care au trăit experiența plecării cel puțin a unui părinte la muncă în străinătate în perioada copilăriei și estimarea efectelor pe care le produce plecarea la muncă în străinătate a părinților le are asupra copiilor.
Anul trecut, la nivel național, peste jumătate de milion de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar aproape un milion de copii au sau au avut experiența plecării unuia dintre părinți pe parcursul copilăriei.