Pas cu pas. Pas înapoi Ciucă, pas în față Grindeanu

 

În această dimineață, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, iar Sorin Grindeanu a fost votat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților președinte interimar al forulului legislativ.

 

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă a venit ca urmare a deciziei adoptate aseară în Biroul Executiv al PNL. „BEx-ul i-a propus domnului Nicolae Ciucă să depună mandatul de premier desemnat. A doua decizie a BEx a fost să propună Biroului Permanent, care se va întruni mâine (azi, n.r.) în format fizic, să flexibilizeze mandatul PNL și de a începe negocierile cu toate forțele democratice din Parlament pentru formarea unei majorități”, a anunțat liderul PNL, Florin Cîțu.

 

Într-o adresă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă îl informează pe acesta că și-a depus mandatul având în vedere „poziţionările în timpul consultărilor şi declaraţiile publice ale celorlalte partide parlamentare, prin care au transmis că nu vor susţine  un guvern minoritar PNL-UDMR”, precum și faptul că „menţinerea incertitudinii cu privire la învestirea noului Guvern ar putea crea unblocaj instituţional la nivelul puterii executive guvernamentale”.

 

Tot astăzi, a expirat mandatul liberalului Florin Roman de președinte interimar al Camerei Deputaților. Au candidat pentru preluarea interimară a acestei funcții, pentru următoarele două săptămâni, Sorin Grindeanu (PSD) și Cristina Prună (USR). Biroul Permanent al Camerei l-a desemnat președinte al forului legislativ pe Grindeanu, acesta fiind votat de reprezentanții PSD, AUR, UDMR și de către deputatul minorităților. Liberalii au ales să nu participe la votul din ședința Biroului Permanent în care urma să fie ales noul președinte interimar al Camerei.

 

Luna trecută, presa centrală anunța că una din condițiile puse de PSD pentru a sprijini un guvern minoritar PNL-UDMR era alegerea lui Sorin Grindeanu în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Pesedistul a infirmat, spunând că nu-l interesează această funcție. Ultima postare publică a lui Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook datează din 21 octombrie 2021 și începe astfel: „O precizare, pentru că văd că deja a început sarabanda speculațiilor pe surse. Nu mă interesează nicio funcție, cu atât mai puțin cea de președinte al Camerei Deputaților.”

 

În privința formării viitorului Executiv, există două variante de guvern majoritar: PNL-USR-UDMR și PNL-PSD(-UDMR). Vor urma noi consultări la Cotroceni, o nouă desemnare de premier și, evident, noi negocieri între partidele parlamentare.

 

Sursă foto: news.ro (arhivă)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite