Pastilele care se administrează în cazul unui incident nuclear au ajuns în Caraș-Severin. Comprimatele de iodură de potasiu se află în depozitul DSP

 

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a primit iodura de potasiu repartizată de Ministerul Sănătății prin intermediul Antibiotice SA Iași. În perioada 8 – 20 martie, compania a produs, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu.

 

Cantitatea de comprimate de iodură de potasiu ATB 65 mg., repartizată județului Caraș-Severin a fost recepționată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP). Potrivit reprezentanților instituției, comprimatele sunt calculate a fi suficiente pentru toată populația eligibilă a județului. „Acestea vor rămâne în depozitul farmaceutic al DSP iar ulterior, potrivit instrucțiunilor Ministerului Sănătății, vor fi repartizate medicilor de familie sau, unde este cazul, către primării, în localitățile unde nu este medic de familie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

 

Specialiștii atrag atenția că iodura de potasiu se administrează doar în cazul unui incident sau accident nuclear. „Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Antibiotice SA Iaşi a produs pentru prima dată iodură de potasiu în 2011, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităţilor guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populaţiei, în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available