Pastilele cu iodură de potasiu distribuite direcțiilor de sănătate publică, destinate persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani, nu se administrează preventiv, ci doar în cazul producerii unui incident nuclear, au avertizat astăzi reprezentanții Ministerului Sănătății.
Întreaga cantitate de pastile cu iod produsă de Antibiotice Iași pentru populația din țara noastră a ajuns la direcţiile de sănătate publică. „Acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România. Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii”, a declarat într-o conferință de presă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Tratamentul se administrează „într-un timp optim de maxim opt ore de la anunţul autorităţilor”, a subliniat Rafila, cu precizarea că „posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are sens să administrezi o cantitate suplimentară de iod”.
În privința dozajelor, ministrul a explicat că pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi 3 ani primesc o jumătate de comprimat, cei care au între 3 şi 12 ani – un comprimat. Pentru celelalte categorii de vârstă de până la 40 de ani – copiii de peste 12 ani, și persoanele adulte – doza recomandată este de două comprimate. Persoanelor de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare. Deci, spune Rafila, „doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear. (…) Un astfel de incident este posibil, dar nu este probabil. Noi trebuie să fim responsabili şi să ne pregătim pentru astfel de situaţii”.
Ministrul Sănătății a reiterat că optează ca distribuția pastilelor să se facă prin intermediul medicilor de familie: „Am invitat la discuții joi Societatea Naţională pentru Medicina de Familie să găsim cea mai bună soluţie convenabilă pentru ca această distribuţie să nu se facă intempestiv, ci să se facă raţional, fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie”.
Sursă foto: digi24.ro