Pe urmele crimelor comunismului. Apel către „frontieriști” și martorii abuzurilor comise asupra acestora

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului lansează un apel către martori și alte persoane care dețin informații despre posibile cazuri de omor sau abuzuri în urma tentativei de trecere a frontierei în perioada comunistă.

În anul 2020, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a demarat o investigație amplă în vederea identificării victimelor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în urma tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat în timpul regimului comunist. Acest proiect instituțional este o reluare a unor investigații anterioare care nu au fost continuate și are ca scop aducerea în fața justiției a celor ce se fac vinovați de comiterea acestor fapte.

IICCMER informează că, potrivit mărturiilor și cercetărilor preliminare, un număr semnificativ de cetățeni români și-ar fi pierdut în mod violent viața în cursul tentativei de trecere a frontierei, prin asfixie mecanică prin înec, împușcare, înjunghiere, bătaie etc. Având în vedere aceste considerente, precum și atribuțiile legale ale IICCMER, s-au inițiat demersurile în vederea identificării victimelor, a tipurilor de abuzuri la care au fost supuse, precum și a celor care se fac vinovați de comiterea acestora.

IICCMER face apel către toate persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor, abuzuri sau care au avut ele însele de suferit în urma tentativei de trecere a frontierei să contacteze instituția, telefonic la numerele +40 21 316 7565 și +40 21 316 7557, la adresa office@iiccmer.ro sau completând formularul dedicat victimelor, disponibil pe site.

Sursă foto: www.iiccmer.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available