UPDATE. Percheziții ale procurorilor europeni la ADR Vest. Miza: 5 milioane de euro fraudate de o grupare organizată! [VIDEO]

 

Procurorii europeni au descins, în această dimineață, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest Timișoara, instituție ce se ocupă cu gestionarea fondurilor europene pentru județele Caras-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.

 

Procurorii conduși de Codruța Kovesi ridică documente privind șase firme care au accesat bani europeni sau au încercat să obțină finanțări nerambursabile de la Uniunea Europeană. Potrivit opiniatimisoarei.ro, suspiciunile anchetatorilor se bazează pe falsificări de acte și folosirea ca interfață a altor persoane decât beneficiarii pentru a obține finanțări nerambursabile.

 

„Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a 6 societăți comerciale care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A – Microintreprinderi. Dintre acestea, cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins. Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele solicitate”, transmit reprezentanții Agenței pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest Timișoara.

 

Potrivit sursei citate, perchezițiile de la Timișoara fac parte dintr-o serie de 160 de descinderi pe care procurorii Parchetului European le fac la adrese din România, în special din vestul țării. Procurorii sunt pe urmele unei grupări care, prin firme fictive, în ultimii ani, ar fi fraudat fonduri de 5 milioane de euro prin diferite axe de finanțare.

 

 

UPDATE – ora 11.25

 

Biroul Procurorului Public European (EPPO) a anunţat astăzi, 28 iunie, o acţiune împotriva unei grupări de crimă organizată care era activă în România şi Austria. „Începând de la primele ore ale dimineţii, sunt în desfăşurare 160 de percheziţii domiciliare, inclusiv la locuinţe ale unor funcţionari publici şi la sedii ale unor instituţii publice, ca parte a unei anchete în derulare de şase luni asupra unor presupuse fraude cu fonduri europene şi româneşti de peste cinci milioane de euro, spălate printr-un mecanism financiar complex”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul EPPO, citat de agerpres.ro. Aproximativ 30 de persoane vor fi aduse pentru interogatoriu.

 

EPPO explică faptul că, în cadrul investigaţiei, începută în urmă cu şase luni, a descoperit că, începând din 2017, „o grupare de crimă organizată a creat peste 150 de companii fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos fonduri europene şi naţionale”. Aceste companii au aplicat pentru finanţări publice pentru a achiziţiona echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, „pe baza unor documente necorespunzătoare, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru a achiziţiona active fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile care figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost de fapt achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, se mai menţionează în comunicat.

 

Sumele obţinute din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional de companiile respective erau retrase de obicei cash de la ATM-uri de diferite persoane din anturaje ale membrilor grupării criminale organizate, după care erau predate acestora. Ulterior, sumele erau folosite pentru a achiziţiona bunuri şi servicii pentru alte persoane fizice şi juridice pentru a ascunde originea ilicită, arată EPPO.

 

Investigaţia a fost desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor de la Structura de Sprijin a EPPO din România, al poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi al poliţiştilor de la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului român de Interne (Structura Centrală şi centrele operaţionale din Cluj şi Timişoara), adaugă EPPO.

 

La percheziţii au participat sute de poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, Direcţia Generală Anticorupţie din M.A.I., Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Timiş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timişoara.

 

Sursă foto/video: Opinia Timișoarei

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite