„Bursa profesională” este un program naţional de protecţie socială derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale care se adresează tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi dual.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) informează că după etapa de depunere și verificare a cererilor de acordare a bursei profesionale, înregistrate în perioada 15-25 septembrie la secretariatele unităților școlare cu învățământ profesional și dual din Caraş-Severin, din numărul total al elevilor înscriși în anul școlar 2021-2022, de 1.330, sunt eligibili pentru a primi această subvenţie 1.220 de elevi. „Este vorba despre elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a care îndeplinesc condițiile legale de acordare a bursei profesionale. Diferența este reprezentată de elevii repetenți și cei care nu au depus cerere de acordare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraş-Severin, Ioan Chiosa.
Potrivit legii, bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei Naţionale. „Bursa se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii declaraţi repetenţi nu beneficiază de bursă profesională pentru anii de studiu pe care îi repetă”, precizează Ioan Chiosa.
Pe lângă bursa profesională acordată în condițiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional, elevii care urmează cursurile şcolii profesionale în sistem dual primesc, suplimentar, o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice care este, pentru acest an şcolar, în valoare de 200 de lei. De asemenea, elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. „Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii. În cazul elevilor care frecventează învăţământul dual în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu, decontarea cheltuielilor de transport şi facilităţile de cazare şi masă gratuite prevăzute anterior se acordă, conform prevederilor prezentei legi, indiferent de oferta de educaţie şi formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu”, precizează purtătorul de cuvânt al ISJ Caraş-Severin.