Peste 20 de incendii, în numai 24 de ore, în Caraș-Severin

 

Pompierii militari cărășeni au fost solicitați, în 24 de ore, să intervină pentru stingerea a 23 de incendii: unul izbucnit la un autoturism, unul produs la un adăpost de animale, altul izbucnit la un coș de fum, iar alte 20 manifestate la vegetație uscată.

 

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Băile Herculane au intervenit, ieri-noapte, la două incendii, în Plugova și Topleț. La Plugova, au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, dar mașina ars în totalitate. Iar la Topleț au intervenit pentru stingerea unui incendiu la un adăpost de animale, fiind sprijiniți și de un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Orşova. „În urma incendiului au ars două tone plante furajere şi a fost afectat acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 600 mp. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric”, au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Semenic.

 

În aceeași noapte, în jurul orei 02.10, pompierii caransebeşeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei gospodării din satul Peştere, comuna Constantin Daicoviciu. În urma incendiului, s-a degradat coşul de fum şi tavanul camerei, cauza probabilă de producere fiind jarul sau scânteile provenite din sistemul de încălzire. Pentru evitarea unor situaţii de acest gen, pompierii vin cu o serie de recomandări: amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere; în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă; nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba, evitaţi supraîncărcarea acesteia şi nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă.

 

De asemenea, într-un interval de 24 de ore, de vineri până sâmbătă, a fost solicitată intervenția pompierilor pentru stingerea a 20 de incendii izbucnite la vegetație uscată. Au fost afectate peste 46 de hectare de teren, cele mai semnificative incendii de vegetație manifestându-se la Apadia, Comorâşte, Brădișoru de Jos şi Baziaş. „În cazul arderilor necontrolate ale vegetaţiei uscate, flăcările, mai ales în condiții de vânt, se extind cu repeziciune cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea acestora. Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești”, au transmis reprezentanții ISU Semenic. Aceștia reamintesc și faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei. Iar dacă aceste arderi se produc în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available