Peste 500.000.000 de euro pentru schimbarea la faţă a Reşiţei! Finanţarea marilor proiecte de dezvoltare este asigurată din fonduri europene

 

Edilul Ioan Popa a prezentat, într-o conferinţă de presă, proiectele care vor fi implementate în următorii ani în municipiul Reşiţa. Investiţiile cu finanţare europeană vizează domenii precum turism, sănătate, transport, educaţie sau infrastructură urbană.

 

Pentru ciclul financiar european 2021-2027, Primăria Reşiţa a pus la punct şase proiecte mari în valoare totală de peste 500.000.000 de euro. Potrivit primarului Ioan Popa, trei dintre acestea au fost acceptate, deja, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. Este vorba despre: restaurarea funicularului de calcar; introducerea sistemului de apă-canal în staţiunea Secu şi amenajarea unei piste de cicloturism pe Valea Bârzavei, până la Văliug; reamenajarea urbanistică a microraioanele 2, 3 şi 4 din Govândari. Cel mai avansat dintre acestea este proiectul prin care funicularul va fi transformat într-un pol de atracţie turistică. „Proiectul funicularului s-a scos deja la licitaţie. Avem un singur ofertant, este în evaluare şi sperăm ca în maximum o lună de zile să semnăm contractul. S-a scos la licitație proiectul tehnic, însă nu doar pentru funicular, ci și pentru cele opt poduri pietonale și amenajarea malului drept al Bârzavei. Se proiectează, este undeva la 600.000 de euro, sunt fonduri aprobate de ADR Vest, urmând ca după ce este gata proiectul să licităm și lucrările tot cu fonduri europene. Suntem prinși cu acest proiect în planul de finanțare al ADR Vest pe 2021-2027 și s-au alocat niște resurse pe fișe de proiecte, în anticipare, ca să nu mai pierdem timpul. Valoarea lui totală este de circa 12.000.000 de euro”, a declarat Ioan Popa.

 

Edilul Ioan Popa a precizat că cel mai important proiect din punct de vedere financiar este cel pe care Primăria Reşiţa îl derulează în parteneriat cu Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Consiliul Judeţean Timiş: „Modernizarea căii ferate Reşiţa-Voiteni-Timişoara-Aeroport, conexiune cu Stamora Moraviţa, linie electrificată şi trenuri cu propulsie pe hidrogen, în valoare de 300.000.000 de euro, este cel mai mare proiect. Următorul este spitalul judeţean, proiect estimat la 150.000.000 de euro, în care noi suntem parteneri ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Este în faza de masterplan, urmând ca în toamnă să scoatem la licitaţie studiul de fezabilitate. Iar al treilea proiect mare este cel legat de domeniul schiabil Semenic”.

 

În viziunea edilului, toate aceste proiecte, împreună cu cele finanţate în actualul ciclu financiar şi cu cele derulate de investitori privaţi, sunt piese ale unui puzzle uriaş care, odată construit, va arăta o nouă faţă a Reşiţei: „Toate aceste piese se vor agrega pas cu pas în următoii trei, maximum patru ani. Dacă luăm în considerare domeniul schiabil Semenic, cu funicularul de la Reşiţa, cu mall-ul, cu aqualand-ul, cu promenada pe ambele maluri ale Bârzavei, cu opt poduri pietonale, cu tramvaiul – toate aceste elemente sunt părţi dintr-un puzzle pe care când le adunăm va rezulta o chestiune la care nici nu vreau să mă gândesc”.

 

 

Sursă foto: FB Banatul Montan

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite