Peste 6.000.000 de lei pentru cântărirea inteligentă a mașinilor de mare tonaj care tranzitează Reșița. Finanțarea este asigurată prin PNRR

 

Ministerul Dezvoltării a aprobat, astăzi, finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a proiectului „Implementare soluție WIM de cântărire a autovehiculelor, la nivelul municipiului Reșița”, depus de primărie în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri europene pe componenta Fondul Local.  

 

La 6.297.364 lei, cu TVA, se ridică valoarea finanțării obținute de Primăria Reșița din PNRR – Fondul Local în vederea implementării unui sistem inteligent de cântărire a autovehiculelor în mers – ITS WIM (Weigh In Motion), astfel încât cele cu gabarit depășit să fie depistate și amendate foarte ușor. Cântarele dinamice vor fi amplasate la intrările în oraș: Câlnic – acces din DN 58B; Calea Caransebeşului (zona Ștrand Soho) – acces din DN 58; Valea Domanului (zona stadion CSM) – acces din DN 58; Minda – acces din DJ 582 și strada 24 Ianuarie – acces din DJ 581.

 

„Sistemul de cântărire în mișcare va avea un sistem video de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare pentru toate benzile de circulație, iar informațiile corelate sunt transmise automat pentru procesare într-un centru de control. Sistemul determină masele pe axe și masa totală, prin însumare, în regim automat, în vederea măsurării traficului rutier, clasificării și obținerii de date statistice. Sistemul va monitoriza toate benzile de circulație. Pe banda 1 și banda 2 vor fi montate două tipuri de senzori care vor măsura independent masa vehiculelor. Sistemul trebuie să efectueze cântărire axă cu axă, măsurare dimensiuni și clasificare la viteză de până la 100 km/h”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului, semnată de Grațian Dobre, director executiv în cadrul Primăriei Reșița.

 

Pe lângă fluidizarea traficului rutier, reducerea blocajelor și protejarea carosabilului, implementarea acestui sistem inteligent de cântărire în mișcare va face imposibilă fraudarea sistemului, deoarece solicitarea autorizaţiilor speciale pentru transport gabaritic depășit nu va mai putea fi evitată de către transportatori. Potrivit datelor centralizate de autorități, în 2019, an pre pandemic, au fost solicitate doar 12 autorizații de acest gen. De asemenea, sistemul va permite interzicerea TIR-urilor pe sectoarele de drum care nu permit accesul vehiculelor cu gabarit depășit, în prezent în Reșița nefiind restricții de acest gen, precum și alertarea autorităților în cazul depășirii neregulamentare a tonajului.

 

Sursă foto: mdpi.com

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite