Peste 700 de străini din afara Uniunii Europene muncesc legal în Caraș-Severin. Firmele care i-au angajat au fost controlate de ITM

 

Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de muncă din Caraș-Severin  au desfășurat peste 40 de controale la angajatori care folosesc lucrători din state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

 

Potrivit Registrul electronic de evidență a salariaților, în prezent, în Caraș-Severin lucrează cu forme legale – contracte individuale de muncă – 762 de cetățeni străini din state non-UE. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Bangladesh (148), Nepal (99) și Serbia (80). În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat, în cadrul Campaniei naționale privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, 42 de acțiuni de control la angajatori care au lucrători din state non-UE. În urma acestor controale, trei angajatori au fost sancționați cu două avertismente scrise și cinci amenzi în valoare totală de 15.000 lei, fiind, totodată, dispuse 32 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

 

„Inspectorii de muncă au identificat deficiențe referitoare la: neîntocmirea de către angajator a evidenței orelor de muncă la locul de muncă; în foile colective de prezență nu sunt evidențiate ora de începere și ora de sfârșit a programului de lucru; salariaților nu se acordă repausul săptămânal”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ITM Caraș-Severin.

 

Reprezentanții ITM reamintesc faptul că cetățenii străini care provin din afara spațiului comunitar european pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu respectarea Codului Muncii și a Hotărârii de Guvern privind registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). „Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca, înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non-UE, să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări și să întocmească în formă scrisă contractul individual de muncă pe care îl vor înregistra în REVISAL”, a precizat inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

 

 

Sursă foto-simbol: capital.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available