Piața Agroalimentară Reșița Nord va fi modernizată. Ioan Popa: „Dorim să facem o piață exemplară”. Investiția se ridică la peste 19.000.000 de lei

 

Afectată parțial de un incendiu în urmă cu doi ani, Piața Agroalimentară Reșița Nord va fi renovată și modernizată. În cadrul aceluiași proiect, va fi reabilitată întreaga zonă adiacentă halei. Consilierii locali au aprobat, în ședința de astăzi, Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) pentru această investiție.

 

La ora actuală, Piața Agroalimentară Reșița Nord este un spațiu semi-deschis, care nu oferă condiții dintre cele mai bune comercianților, tarabele sunt amplasate haotic, iar deșeurile generate în urma activității din piață sunt colectate neconform. Întregul complex se află într-o stare avansată de degradare, la fel și străzile adiacente pieței care au fost transformate în spații de parcare și de comercializare ad-hoc a produselor agroalimentare.

 

În total, este vorba despre o suprafață de peste 11.200 de metri pătrați, ocupată de actuala piață, o platformă betonată, șapte chioșcuri și un punct trafo. Aceasta va trece printr-un amplu proces de reconfigurare, primul pas fiind făcut prin aprobarea „DALI: Modernizare complex agroalimentar și străzi adiacente Piața Reșița Nord”, în cadrul ședinței Consiliului Local de astăzi.

 

„Reșița Nord este o piață pe care eu doresc să o modernizăm pentru că este practic cea mai importantă din oraș. Govândariul adăpostește circa 65% din populația orașului și dorim să facem o piață exemplară. Am realizat acest DALI și pentru că există șansa să ne finanțăm inclusiv din fonduri transfrontaliere”, a declarat primarul Ioan Popa, la finalul ședinței. Valoarea estimată a investiției este 19.270.484 de lei (cu TVA), din care aproape 13.000.000 de lei reprezintă costurile pentru construcție și montaj, iar restul sumei acoperă cheltuielile cu proiectarea, exproprierile care trebuie făcute în zonă și cu amenajările de teren.

 

 

 „Investiția presupune reabilitarea clădirii efective a pieței. O parte din construcțiile existente vor fi demolate și refăcute. Piața în sine va fi o hală care va adăposti atât mese de vânzare, 136 de bucăți, cât și spații de vânzare pentru produse din carne, flori, brânză. Suplimentar, vor fi spații tehnice, de depozitare, grupuri sanitare. Am găsit un loc inclusiv pentru localul care funcționează actualmente în piață. La etaj am extins zona cu un spațiu de birouri unde s-ar putea muta administrația Piețelor. Pentru acoperiș am propus o zonă parțial înverzită, parțial cu luminatoare, pentru a oferi un aspect plăcut locatarilor de la etajele superioare ale blocurilor învecinate”, a explicat Paul Buchert, reprezentantul firmei Vitamin Architects din Timișoara, care a întocmit DALI.

 

Proiectul include și modernizarea zonei adiacente pieței prin: crearea de spații verzi și de recreere; extinderea zonei pietonale și realizarea de alei de acces către blocuri; executarea unui unui sistem de evacuare a apelor pluviale; refacerea rețelei de iluminat public; realizarea unor zone de descărcare și aprovizionare pentru piață; amenajarea de parcări; refacerea zonelor verzi existente și înfințarea de noi spații verzi; crearea unei piațete minerale, acoperită, care să marcheze accesul în piață și care va adăposti terasa barului din piață și o zonă destinată vânzării de legume sezoniere (lubeniță, varză).

 

În plus, pentru clienți, municipalitatea are în vedere amenajarea unor parcări „galbene”, în care mașinile vor putea staționa 30 de minute, gratuit. „Ideea am prleuat-o de la Oradea. Aceste parcări vor fi în zona care este ocupată acum de comercianții care refuză să intre în hală. Practic, un om care vine la piață are 30 de minute timp suficient să meargă să își ia roșiile, ceapa, castraveții, brânza, laptele, a urcat în mașină și a plecat. În plus, prin acest sistem de parcare stopăm practica unor comericanți din piață care stau cu mașina câte o săptămână acolo și noi nu mai găsim loc de parcare din cauza lor”, a subliniat primarul Ioan Popa.

 

Proiectul mai prevede și realizarea unui sistem de stingere a incendiilor, cu hidranți interiori și exteriori și instalație automată cu sprinklere. În prezent, piața nu dispune de asemenea instalații.

 

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available