Plata șomajului tehnic, asumată de Guvernul Orban! Ioan Popa: „România este prima țară din Europa care își asumă acest cost!”

Guvernul României a luat decizia de a-și asuma cheltuielile cu șomajul tehnic ale firmelor nevoite să-și reducă drastic activitatea pe perioada stării de urgență. „Este un gest de mare bun simț! Felicit Cabinetul Orban pentru această decizie!”, transmite primarul Reșiței, Ioan Popa. 

Executivul a luat măsura de a asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM. „Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitateta de a plăti, pentru că li s-au redus veniturile, și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele de muncă”, a declarat Ludovic Orban. Concret, s-a decis plata din bugetul de șomaj a 75% din salariul brut, pentru perioada de șomaj tehnic din timpul stării de urgență, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Există însă două categorii de angajatori, a precizat premierul. „Prima este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive, mai ales HORECA, deci hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități, este clar că nu își pot plăti angajații. Angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75%. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariați, companiile vor trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri să fi scăzut cu minim 25%”, a detaliat prim-ministrul României.

„Un gest de mare bun simț”

Primarul Reșiței, Ioan Popa, s-a arătat plăcut surprins de asumarea guvernamentală a costurilor cu șomaj tehnic pe perioada crizei: „Chiar m-au sunat zilele astea, ieri, alatăieri, proprietari de firme din Reșița, patroni de cofetării, de pizzerii, îngrijorați de perspectiva sumbră care începea să se contureze. Dom’le, noi ce facem? Dacă vreți să vă mint, le-am zis, o să vă spun c-o să vă dea Guvernul, o să vă plătească juma-juma, dar nu cred c-o să facă asta. E o opțiune să-i băgați pe angajați în șomaj tehnic, și asta înseamnă să le plătiți 75 la sută din salariu, dar mizeria era următoarea: că, la șomaj tehnic 75% din salariu, tu plătești și taxele ca la salariu, deci legea era cretină! Și-atunci, ce șmecherie făceai tu că nu-i dai sută la sută salariu plus taxe, ci îi dai 75% salariu plus taxe? Și le zic, fraților, opțiunea doi e să intrați în șomaj normal, adică închizi activitatea și îi bagi în șomaj. Dar asta ar fi urât, și față de angajat… Dar iată că acum a venit Orban cu asumarea guvernamentală! Eu, personal, nu speram, pentru asta chiar trebuie să ai… balls! Dom’le, zice, ne asumăm noi plata șomajului tehnic, pe perioada de stare de urgență! Adică, eu îți închid restaurantul, iar pe perioada asta îți plătesc șomajul tehnic!”.

Despre această decizie a Guvernului liberal, care „pune la adăpost salariații și agenții economici ce au fost puși în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea”, primarul PNL al Reșiței mai spune că „este un gest de mare bun simț. Cu siguranță, deși n-am verificat, pot spune acum că România este prima țară din Europa care își asumă acest cost! Dacă aș fi fost în guvern, e un gest pe care eu l-aș fi făcut. Dar nu mă așteptam ca ei, cei din Guvernul Orban, să-l facă, în condițiile în care guvernele PSD au golit, fără niciun temei legal, Fondul de rezervă destinat tocmai unor astfel de situații de urgență. Felicit Guvernul pentru această decizie!”.

În același timp, prim-vicepreședintele PNL Caraș-Severin, primarul Ioan Popa, taxează populismul de care dau dovadă pesediștii chiar și în aceste zile: „Pesediștii spun acum ce-ar da ei dacă ar fi la guvernare. Asta e ca bancul ăla cu calul. Țiganul cu fiu-su mergeau pe stradă. Și fiu-su zice: «Hău, tato, dac-am avea șî noi un cal frumos ca ăla!…». «Ar fi fain”. «Și dup-aia să mă sui pe el și să-l călăresc…». Dar tat-su: «Hooo, stai, că-i rupi spinarea!». Ei nici nu l-or luat… Așa și PSD-ul, noi am da așa, și-așa, și-așa! Ați da pe pi*da mamii voastre de nesimțiți!”.

Credite cu dobândă zero!

Premierul Ludovic Orban a mai anunțat că a fost majorat prin OUG plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Naționale de garantare a creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde de lei: „Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde de lei, dacă este necesar, sau chiar să ne ducem către o majorare de 15 miliarde de lei. Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată 100%, iar garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până în 1 milion de lei și 80% la creditele de peste 1 milion de lei”.

Tot pe domeniul economic, s-a stabilit ca Ministerul Finanțelor să asigure rambursarea TVA, până în limita sumei de 9 miliarde lei, pentru a se asigura fluxul de capital către companii, „tocmai pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare”, a explicat Orban. Acesta a mai precizat că s-a stabilit ca la rectificarea bugetară „să asigurăm creșterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale. Când am preluat guvernarea am găsit situația în care rambursarea sumelor pentru plata concediilor medicale înregistrau întârziere de până la un an”.

 

Sursă foto: expressdebanat.ro

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available