PNL Caraș-Severin a reușit o serie de contraperformanțe la alegerile locale din 9 iunie. Iar rezultatele puteau fi și mai proaste dacă liberalii nu l-ar fi avut în prima linie a campaniei electorale pe primarul Reșiței, Ioan Popa.
La alegerile locale din 2016, după fuziunea cu PDL, PNL reușea în Caraș-Severin să se lupte de la egal la egal cu PSD pentru supremația politică din județ. A pierdut la limită disputa pentru majoritatea mandatelor de consilieri județeni, 13 (cu 36,19% din voturi) la 14 (36,41%), și, implicit, funcția de președinte al Consiliului Județean, Marcel Vela obținând mai muține voturi în plen decât omul împins în față de Ion Mocioalcă, Silviu Hurduzeu. Liberalii au câștigat atunci 23 de primării, mult mai puține comparativ cu PSD, însă tranșau în favoarea lor disputa electorală din zona urbană a județului, cu două municipii și patru orașe adjudecate de candidații PNL.
Patru ani mai târziu, în 2020, după mandatul plin de realizări al lui Ioan Popa în fruntea municipiului Reșița, liberalii câștigă la scor alegerile din capitala județului. Și, odată cu acestea, și lupta pentru Consiliul Județean: 44,90% și 16 mandate, față de 27,51% PSD (în alianță cu Pro România-PNȚCD-ALDE) și 10 mandate. Plus funcția de președinte al CJ câștigată de liberalul Romeo Dunca, precum și 32 de funcții de primar din totalul de 77 din județ.
Dar au venit alegerile din 9 iunie 2024, și s-a ales praful de marele partid liberal din Caraș-Severin. Cu excepția municipiului Reșița, a orașului Anina și a 22 de comune, PNL a pierdut alegerile peste tot. Și-n primul rând, la Consiliul județean. Acolo unde Romeo Dunca a fost învins de Silviu Hurduzeu (ambii obținând mai multe voturi decât propriile partide), iar PNL a luat doar 12 mandate de consilieri județeni, față de 14 (plus președintele) PSD. Pe vot politic, social-democrații au învins cu 40,45% la 36,81%.
Rezultatul obținut de PNL în Caraș-Severin ar putea fi considerat de unii deloc rău, în condițiile în care scorul politic (de la CJ) este peste media națională a partidului. Dar ce s-ar alege de acest rezultat dacă scoatem din calcule Reșița? Păi, haideți să facem un exercițiu de imaginație. Dacă scădem din totalul de 124.885 de voturi valabil exprimate în județ pe cele aproape 22.000 din Reșița (unde primarul Ioan Popa a câștigat alegerile cu 72,5%), rămân la nivel de județ circa 103.000 voturi valabil exprimate. Dintre care 34.562 pentru PNL și 45.288 pentru PSD. Echivalentul unei înfrângeri drastice suferite de liberalii conduși de Marcel Vela: 33,52% vs. 43,93%! Întrebarea e dacă se poate și mai rău de-atât. Cu siguranță vom afla la alegerile parlamentare din acest an, atunci când, în ritmul acesta, PSD ar putea obține, la fel ca-n 2016, 4 din cele 7 mandate de senatori și deputați din Caraș-Severin. Dacă mai ia și AUR unul sau două, socotiți dumneavostră ce-i mai rămâne PNL-ului.
N.A. Noi rămâne să revenim și asupra cauzelor acestui eșec electoral înregistrat de Filiala Caraș-Severin a Partidului Național Liberal.