Primăria Reșița dă în judecată România TV și alte trei publicații centrale. Ioan Popa: „Sper să aflăm de unde a pornit această petardă!”

 

Edilul municipiului Reșița, Ioan Popa, a anunțat, astăzi, că va acționa în instanță instituțiile media care au difuzat și au publicat „materiale de presă” în care numele său era asociat, în presupuse combinații pe fonduri europene, cu cel al fostului director adjunct al SRI, Florian Coldea.

 

Consiliul Local Reșița a aprobat, în cadrul ședinței ordinare de astăzi, 27 iunie, la solicitarea primarului Ioan Popa, achiziționarea de servicii de consultanță juridică, de asistență și de reprezentare în cadrul procedurilor judiciare în fața instanțelor de judecată, necesare în procesul pe care edilul îl va înainta împotriva postului de televiziune România TV și a publicațiilor centrale care au preluat materialul difuzat de aceasta miercuri, 19 iunie. „A fost un linșaj mediatic asupra mea ca primar al Reșiței, dar și la adresa instituției și a Consiliului Local pentru că suntem parte din deciziile care se iau pentru oraș. Au fost două subiecte dezbătute pe parcursul a 30-40 de minute, după care au fost preluate și de trei ziare naționale: Evenimentul Zilei, Flux 24 și încă unul al cărui nume îmi scapă acum. Vreau să-i dăm în judecată instituțional ca primărie, și îi voi da în judecată și personal”, a spus primarul Ioan Popa în plenul Consiliului Local.

 

În cadrul ședinței, Ioan Popa a demontat, punct cu punct, acuzațiile care i-au fost aduse, referitoare la două spețe: anvelopările unor blocuri din oraș – Blocul 25 din spatele Sălii Polivalente, două blocuri de pe strada Horea și blocurile 20 și 27 de pe Bulevardul Republicii, respectiv o presupusă implicare a Primăriei Reșița în autorizarea de lucrări către Transelectrica.

 

Referitor la primul subiect, cel al anvelopărilor, în respectivul material s-a spus că au fost date contractele fără licitații, ceea ce este fals, explică primarul: „Au fost de două ori pe SEAP, n-a venit nimeni, era chiar în perioada scumpirilor post-pandemie. Conform legislației, aveam dreptul, în aceste condiții, să invităm firme la negocieri. Am făcut acest lucru, avem trasabilitatea documentelor, s-au prezentat două sau trei firme și, în final, singura firmă care a rămas a fost această firmă din București. S-au semnat patru contracte, au solicitat avans 30%, Primăria a oferit 10%, deci, din contracte cumulate, a fost oferit avans de 180.000 de euro. Au început lucrările, au mers prost, și am invitat la negocieri firma respectivă, pe doamna Mirona Filipoiu, de patru-cinci ori. Avem minute ale ședințelor în care am solicitat să pornească și să accelereze lucrările sau chiar să reziliem la Blocul 27, care nu era început deloc. Am reziliat acest contract, iar celelalte trei au expirat. Am angajat un expert care să evalueze cât s-a realizat din avans, se făcuse cam 80.000 de euro, iar pe diferență am mers în instanță pentru recuperarea avansului. La Reșița am câștigat toate procesele, la Curtea de Apel Timișoara am pierdut două, deoarece instanța a considerat că trebuia să cerem banii în 30 de zile, e absurd, termenul de prescripție e trei ani. Ideea e că în reportaj s-a spus că am dat contracte fără licitație și am cheltuit fonduri europene de 1.600.000 de euro, ceea ce e totalmente fals”.

 

Despre cealaltă speță, primarul Ioan Popa spune că este și mai absurdă, și mai aberantă. „Am fi dat o autorizație secretă unei firme la care administrator este această Mirona Filipoiu și face lucrări la stația electrică de la kilometrul 8. În primul rând, Primăria Reșița nu a dat niciodată autorizație de construcție către Transelectrica. Sunt proiecte serioase pe care le derulează Transelectrica și să induci ideea că s-au făcut măgării acolo e o stupizenie ieșită din comun. Autorizație de construcție acolo dă tot timpul Consiliul Județean, niciodată Primăria Reșița. În al doilea rând, lucrările au fost câștigate de un consorțiu condus de firma Siemens din Germania. S-a vehiculat că acolo au fost lucrări de 30.000.000 de euro de unde s-ar fi luat comisioane de 3.000.000 de euro, eu împreună cu Coldea. Nu l-am văzut în viața mea pe acest om. Se specifica acolo că am fost cu el în concedii, în Zanzibar, că avem 50 de hectare de teren și facem panouri fotovoltaice – lucruri totalmente absurde”, a declarat Ioan Popa.

 

Primarul a spus că va solicita inclusiv daune materiale în instanță: „Dacă se dovedește că vreun investitor renunță la a face pași mai departe pentru a investi în Reșița, acestea sunt daune care se pot calcula matematic și vom cere daune mari, în primul rând instituțional, pe Primăria Reșița. Și da, îi voi da în judecată și în nume propriu. Zeci de mii de reșițeni au văzut chestia asta. Eu sunt un om onest, și vă spun sigur că sunt oameni care gândesc de maniera: nu iese fum fără foc, ceva o fi fost acolo, chiar dacă primarul este băiat bun, dar mai știi, uite cum cad în capcană. Și vreau să elimin orice speculație pe tema că primarul sau Ioan Popa ar putea fi implicat în ceva. Sunt opt ani de când am decis să lucrez pentru comunitatea asta, am făcut-o cu sufletul deschis și nu o să plec de aici pătat în nicio manieră”.

 

Edilul a mai precizat că își dorește să afle cine se află în spatele acestei „petarde”: „Nu știu de unde mi se trage, încă studiez, încă fac cercetări să vedem cine a construit această petardă împuțită, dar până la urmă vom afla pentru că adevărul întotdeauna iese la suprafață, mai devreme sau mai târziu. Poate să fie din stânga politică, de la PSD, poate să fie și din altă parte. Nu vreau să fac nicio speculație până nu mă edific de unde vin aceste lovituri meschine. Nu vreau să fac mai multe aprecieri, decât că mergem în instanță și sper să aflăm de unde a pornit această petardă”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available