Un bărbat de 48 de ani, din județul Teleorman, este bun de plată după ce a apelat nejustificat numărul unic de urgență 112. În urma apelului, localizat în zona Băile Herculane, bărbatul a fost căutat ore în șir atât de polițiștii din Caraș-Severin, cât și de cei din Teleorman. În cele din urmă, a fost găsit, beat, într-o cameră de hotel.
Alarma a fost dată miercuri, 26 iunie, în jurul prânzului, după ce la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin a fost recepționat un apel anonim, prin 112. „Legătura cu cel care a apelat s-a întrerupt în scurt timp de la inițierea apelului, persoana reușind să vorbească doar cu operatorul STS, fără ca apelul să fie transferat către dispecerul poliției. În cele câteva secunde cât a durat convorbirea, s-a dedus că persoana s-ar afla în zona Băile Herculane și că ar putea fi în pericol, fiind închisă de cineva, situație care i-a pus în alertă pe polițiști. Ulterior, semnalul telefonic s-a pierdut și nu s-a mai reușit reluarea legăturii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.
A urmat o adevărată mobilizare de forțe pentru identificarea apelantului, care părea că se află într-o situație gravă. Polițiștii din Centrul Operațional, coordonați de șeful inspectoratului, împreună cu polițiștii de la Poliția Stațiunii Băile Herculane, coordonați de șeful poliției, și polițiști de la Serviciul Județean de Poliție Transporturi au efectuat verificări și au reușit să afle că apelantul ar fi o persoană de 48 de ani, din județul Teleorman. Polițiștii cărășeni au luat legătura și cu colegii lor din cadrul IPJ Teleorman, care, însă, nu au reușit să găsească persoana la domiciliu, astfel încât au fost continuate verificările la unități de cazare din Băile Herculane. După mai multe ore, oamenii legii au reușit să-l identifice pe bărbatul de 48 de ani și să stabilească ce s-a întâmplat exact.
„Bărbatul s-ar fi cazat luni, 24 iunie, la o unitate turistică din Băile Herculane, iar în data de 26 iunie, pe fondul consumului de alcool, fără a avea vreo urgență, a apelat 112. Acesta nu și-a mai amintit ce anume a dorit să sesizeze, știind doar că a închis telefonul și, până la ora la care a fost identificat de polițiști, a dormit la locul de cazare”, a explicat Alina Boeru. Având în vedere că bărbatul a sunat în mod nejustificat la 112 și a alertat echipajele de intervenţie fără motiv, acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.
Potrivit legislației din România, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii. „Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent și echipajele sunt direcționate pentru soluționarea unui astfel de apel, o persoană poate avea într-adevăr nevoie de ajutor!”, avertizează oamenii legii.