Pompierii voluntari din Steierdorf-Anina, de 140 de ani în slujba cetăţenilor [FOTO]

 

Formaţia de Pompieri Voluntari din Anina – Freiwillige Feuerwehr Steierdorf – a fost printre primele înfiinţate în Banat, la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi este printre puţinele care au funcţionat fără întrerupere în tot acest timp.

 

După Oraviţa (1870), Caransebeş (1873), Reşiţa (1879), Steierdorf-Anina a fost a patra localitate din Banatul Montan în care a fost înfiinţată o formaţiune de pompieri voluntari. Se întâmpla în anul 1881, după un incendiu devastator, cel mai mare din istoria orașului, în care au ars peste 50 de gospodării şi imobile, printre care şi casa pariohială. De atunci, Freiwillige Feuerwehr Steierdorf – Formaţia de Pompieri Voluntari Steierdorf-Anina activează fără întrerupere, intervenind la zeci de situaţii de urgenţă anual: incendii, inundaţii, căutarea de persoane dispărute sau salvarea de animale.

 

Împlinirea a 140 ani de activitate neîntreruptă a Formaţiei de Pompieri Voluntari a fost sărbătorită ieri, 13 august, printr-o serie de manifestări la care au participat oficialităţi locale şi judeţene: preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, prefectul Cristian Gâfu, şeful ISU „Semenic”, George Cozariuc,  preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla. „Ca invitaţi de onoare au participat o formaţie de pompieri voluntari din Neuhaus an der Aisch, Germania, colaboratori şi parteneri ai pompierilor din Steierdorf. În sunetul fanfarei oraşului Anina, participanţii au defilat de la sediul Primăriei până la Catedrala «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena», unde preotul protopop Gheorghe Şuveţi împreună cu preotul paroh Alin Muntean au oficiat o scurtă slujbă de mulţumire şi sfinţire a steagurilor”, informează Primăria Anina. Festivităţile s-au încheiat aseară, cu Balul Pompierilor.

 

Activitatea pompierilor voluntari este foarte importantă şi pentru salvatorii profesionişti, lucru remarcat de inspectorul şef al ISU „Semenic”, locotenent colonel George Cozariuc: „Fie că e vorba de incendii la case, incendii de vegetație, acțiuni pentru protecția mediului ori asigurarea unor măsuri pentru gestionarea pandemiei cu care ne luptăm, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Anina reprezintă un serviciu pe care ne putem baza. Mereu printre și pentru oameni, acționează în sprijinul comunității. Felicităm conducerea serviciului, care a reușit să mobilizeze personalul astfel încât să ducă tradiția mai departe. Este nevoie de atitudine civică, este nevoie de pompieri civili”.

 

 

Sursa foto: Primăria Oraşului Anina

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite