Număr record de zimbri născuți în Banatul Montan, în sălbăticia Carpaților Meridionali, într-un singur an [FOTO]

 

Repopularea Carpaţilor Meridionali cu zimbri a început în urmă cu şapte ani. În prezent, în Munții Țarcu trăiesc în sălbăticie peste o sută de exemplare care alcătuiesc cea mai numeroasă populație de zimbri din România. Aproximativ 25% dintre aceştia s-au născut în libertate.

 

Rangerii care monitorizează zimbrii din arealul Munţilor Ţarcu au revenit din teren cu vești bune, anunţă reprezentanţii Rewilding Europe, organism care implementează împreună cu WWF România proiectul LIFE RE-Bison „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, demarat în 2014. „Au monitorizat un grup de 20 de femele cu cinci viței. Am ajuns la un număr record de zimbri născuți în sălbăticia Carpaților Meridionali, într-un singur an: 15. Zimbrii se bucurau de umbra pădurii, foarte plăcută în zilele călduroase!”, se precizează pe pagina Rewilding Southern Carpathians.

 

Primele transporturi cu zimbri aduşi din rezervaţii din Europa pentru a repopula Carpaţii Meridionali au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi din 2016 în fiecare an în cadrul proiectului LIFE RE-Bison finanțat de Comisia Europeană. „Acum avem cea mai mare populație în libertate de peste o sută de exemplare. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison este stabilirea unei populații sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic și genetic în Carpații Meridionali. Subpopulațiile pe care le vom forma în viitor în alte zone vor fi conectate prin coridoare naturale, permițând migrația și schimbul genetic”, explică reprezentanţii WWF România.

 

 

Sura foto: Facebook, Matei Adrian Miculescu

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite