POPA a declanșat CRUCIADA ANTICOVID în Consiliul Local Reșița!

Aleșii locali ai Reșiței au fost convocați azi de primar la o ședință de îndată. În care edilul-șef Ioan Popa a propus mai multe proiecte de hotărâre care vin în sprijinirea Spitalului Județean de Urgență Reșița, a medicilor de acolo aflați în luptă cu COVID-19, dar și a numeroși oameni de afaceri ce-și desfășoară business-ul în spații sau pe terenuri aparținând municipalității.

Toate proiectele de hotărâre propuse azi, 2 aprilie, plenului de primarul Ioan Popa au fost adoptate fără niciun vot potrivnic: 15 consilieri locali prezenți, 15 voturi pentru.

Aparate pentru testări COVID-19, unul deja donat Spitalului Județean!

În primul rând, Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre privind transferul dreptului de folosință gratuită către Spitalul Județean de Urgență Reșița (SJUR) asupra unui echipament medical cu ajutorul căruia se pot face testări pentru COVID-19. Este un VC FILMARRAY SYS IVD FA2.0, produs de o companie multinațională cu sediul în Franța, Biomerieux SA, echipament destinat depistării persoanelor infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2. Consilierii locali au aprobat, cu acest prilej, și însușirea în prealabil a achiziției tehnico-medicale efectuate de Societatea TUR și transferul sumei de bani aferente către această societate comercială aparținând municipalității.

„Echipamentul medical a fost achiziționat prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 441/30.03.2020 încheiat între Societatea Transport Urban Reșița SRL, SC Mediclim SRL (distribuitor exclusiv pentru Biomerieux) și SJUR, în calitate de beneficiar. Achiziția s-a putut face datorită Decretului președintelui României nr.195/16.03.2020, care prevede că autoritățile publice centrale, precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei COVID-19”, explică primarul Reșiței.

Ioan Popa ne-a declarat că aparatul, care a costat 285 mii lei (inclusiv TVA), a și ajuns în posesia SJUR: „Aparatul acesta din Franța, PCR, a ajuns ieri la spital, iar azi s-au și făcut probe cu el”. Dar aceasta nu este ultima achiziție medicală pe care o face Primăria Reșița.

Încă un milion de lei împotriva coronavirusului

Tot astăzi s-a aprobat o rectificare bugetară de 1 milion de lei, bani care au fost transferați spre lupta antiCOVID după ce fuseseră alocați pentru manifestări ce nu vor mai avea loc anul acesta, gen Custom Reșița.

„Pe lângă acest aparat RT-PCR (Real Time – Polymerase Chain Reaction) făcut în Franța, mai luăm unul, din Germania, care nu testează însă prezența coronavirusului, ci prezența anticorpilor în trei faze. Acesta este foarte bun pentru personalul medical, pentru că aparatul testează existența anticorpilor în stadiu incipient, în stadiul de erupție a virusului, dar și în stadiul postnegativare! Deci, astfel va fi depistat și personalul imunizat, care a avut virusul, a dus boala pe picioare, iar acum a devenit imun la SARS-CoV-2, însă nu știe asta! Și mai luăm un aparat, cu care se poate face dializă persoanelor intubate ajunse pe secția de Terapie Intensivă. De asemenea, am comandat materiale sanitare, măști etc., deci am alocat acum banii necesari pentru plata acestora”, detaliază pentru resita.ro primarul Ioan Popa.

Amintim că SJUR se află în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, deci Consiliul Local Reșița nu avea obligația legală de a face investiții în echipamente medicale necesare spitalului. Dar aleșii locali au înțeles că acum, mai mult ca oricând, toți reșițenii trebuie să dea dovadă de solidaritate, astfel încât cetățenii municipiului să aibă cât mai puțin de suferit din cauza pandemiei COVID-19.

Garsoniere puse la dispoziția personalului SJUR, pe perioada pandemiei

Tot SJUR este beneficiar al încă unei hotărâri adoptate azi de Consiliul Local. Astfel, la propunerea aceluiași Nelu Popa, aleșii Reșiței au aprobat darea în folosință gratuită spitalului aflat în subordinea Consiliului Județean a unui imobil cu 20 de garsoniere. Acesta se află în apropierea spitalului, lângă Stadionul Gloria, pe Strada Făgărașului nr. 12B (scara II), și ar urma să fie destinat pe perioada pandemiei cadrelor medicale care au contact cu pacienți sau suspecți de COVID-19.

Primarul Reșiței subliniază că a făcut această propunere „având în vedere atribuțiile Consiliului Local cu privire la măsurile ce trebuie luate în situații de urgență, referitor la asigurarea stării de sănătate a întregii populații de pe raza UAT, pe perioada declarării pandemiei. Astfel, se impune luarea de măsuri pentru asigurarea de spații de locuit pentru personalul medical și auxiliar ce își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Județean Caraș-Severin, în vederea izolării acestora de membrii familiilor lor”.

Afaceri în aer, chirii suspendate

A fost adoptat și un proiect de hotărâre care vizează mediul de afaceri. Beneficiari vor fi peste 100 de antreprenori care au fost nevoiți să-și suspende activitatea.

Este vorba despre un proiect de hotărâre privind suspendarea obligației de plată a chiriei pentru spațiile cu altă destinație decât cea de locuință, precum și pentru terenurile închiriate, pe care au fost edificate astfel de spații sau terase, aflate în proprietatea municipiului Reșița, de către operatorii economici a căror activitate este suspendată în baza Ordonanței militare nr. 1/2020 și a Ordonanței militare nr. 2/2020. „Tuturor chiriașilor Primăriei Reșița care sunt agenți economici, cu activitate suspendată după apariția stării de urgență, le-am suspendat plata chiriilor și a concesiunilor pe perioada când au activitatea suspendată. În momentul acesta pot spune că există undeva la 160 de contracte care intră sub incidența acestei hotărâri adoptate azi”, ne-a lămurit primarul Reșiței, Ioan Popa.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite