Prefectul Cristian Gâfu îi dă dreptate primarului Ioan Popa: DSP Caraș-Severin trebuie reformată!

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a declarat mulțumit de modul în care DSP a gestionat criza COVID-19 în Caraș-Severin, însă a precizat că, fără aportul cadrelor medicale școlare, al medicilor stomatologi și al voluntarilor, Direcția de Sănătate Publică nu ar fi făcut față acestei provocări. Exact ce spusese și primarul Reșiței, Ioan Popa.

„DSP Caraș-Severin a avut, pe perioada pandemiei, rezultate pozitive sub conducerea domnului Romeo Dumitrescu (proaspăt demisionar din funcție, n.red.). A fost contestat de foarte multe persoane în perioada în care a condus. Eu am colaborat foarte bine cu dânsul. Este o persoană directă, un chirug obișnuit să facă ceea ce spune și să spună ce face. Poate, câteodată, limbajul acesta direct a deranjat”, a declarat, astăzi, prefectul Cristian Gâfu, în cadrul unei conferințe de presă în care a făcut (și) o scurtă radiografie a acestei insituții.

Direcțiile de sănătate publică sunt cele mai importante structuri publice de gestionare a crizelor sanitare, dar care nu au fost pregătite să facă față unei pandemii, lucru constatat și de prefectul Cristian Gâfu, care a vorbit despre necesitatea eficientizării acestei instituții.

„Medicii școlari, asistentele medicale școlare și stomatologii care au funcționat în toată această perioadă în cadrul DSP Caraș-Severin, împreună cu domnul Romeo Dumitrescu, cu domnul locotenent colonel Octavian Crenicean de la Rechiziții (Structura Teritorială pentru Problemele Speciale, n.red.), care a activat voluntar la DSP, au reușit să scoată, ca să fiu elegant, dintr-o stare latentă Direcția de Sănătate Publică. Din păcate, este o stare generalizată în interiorul DSP. Fără medicii școlari, fără voluntari, nu s-ar fi putut desfășura în condiții optime activitatea în DSP. Le mulțumesc tuturor!”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Cristian Gâfu a mai adăugat că a primit la Instituția Prefectului, înainte de începerea pandemiei, sesizări cu privire la activitatea pe anumite domenii a DSP Caraș-Severin: „În această perioadă toate controalele au fost stopate, dar acum voi da curs acestor sesizări. Și trebuie să vedem, la nivel național, cum putem să eficientizăm activitatea Direcțiilor de sănătate publică”.

Ioan Popa: Să se facă o verificare minuțioasă în interiorul DSP!

Primarul Ioan Popa declarase într-o recentă conferință de presă că a avut „solicitări de la DSP să prelungim mandatul medicilor și asistenților medicali școlari din Reșița, care sunt circa 40, să continue să lucreze, așa cum au lucrat în ultimele două luni, împreună cu DSP în diverse sarcini legate de pandemie. Le-am transmis că nu pot să mai accept acest lucru, pentru că elevii de clasa a VIII-a și a XII-a au început să vină la școală și trebuie monitorizați. Vor începe și examenele naționale și nu avem suficienți medici și asistenți care să monitorizeze toate unitățile de învățământ”.

Totodată, edilul-șef al Reșiței a taxat în termeni duri politizarea DSP, instituție publică prin care, „în ultimii 10-20 de ani, s-au perindat și o grămadă de politruci care nu sunt în stare să își facă treaba”. Ioan Popa chiar i-a cerut șefului DSP să își verifice angajații din subordine, pe toți cei 54-56, și, „dacă nu se descurcă cu ei, să își pună un semn de întrebare mare de ce nu se descurcă. Ar trebui să fie suficienți. Eu știu cum agresează mediul privat, cum merg peste ei să le explice cum trebuie să își pună marfa în frigidere, cum trebuie să servească la mese, dar văd că acum, fără sprijinul celor din aparatul primăriei, nu se descurcă. Îi sugerez domnului doctor Dumitrescu, pe care îl apreciez, să facă o verificare minuțioasă în interiorul acestei instituții. Dacă sunt oameni care au habar, să rămână, și dacă nu, să mai facă un pic de ordine acolo”.

O nouă nominalizare la șefia Direcției de Sănătate Publică

Referitor la demisia medicului Romeo Dumitrescu din fruntea DSP Caraș-Severin, prefectul Cristian Gâfu a precizat că aceasta a intrat în vigoare începând de astăzi, 15 iunie, și urmează ca Ministerul Sănătății să facă o altă nominalizare.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, prefectul a ţinut să mulţumească și cărășenilor pentru modul în care au respectat prevederile stării de urgenţă şi ale stării de alertă, precum și elevilor care au realizat două videoclipuri în care îşi îndemnau colegii să stea în casă şi să respecte măsurile de prevenţie, contribuind, astfel, cu toții, la gestionarea eficientă a crizei generate de coronavirus.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite