În această săptămână, în Secția de Ortopedie și Traumatologie de la Spitalul Județean de Urgență Reșița au fost efectuate în premieră două intervenții chirurgicale pentru doi pacienți cu coxartroză.
Blocul operator din Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgență Reşiţa (SJUR) a fost dotat, pe parcursul anului trecut, cu aparatură medicală de ultimă generaţie, astfel încât pacienții care ajung aici cu diferite afecțiuni și traumatisme să nu mai fie redirecționați spre alte unități medicale. Investițiile au fost finanțate printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița, la care se adaugă sprijin din partea primăriilor Lăpușnicu Mare, Socol, Ramna și Fârliug. De asemenea, sălile blocului operator au trecut și printr-un amplu proces de renovare, cu ajutorul și implicarea societății civile, la inițiativa Lilianei Gherle și a medicului Emil Bunda.
Datorită acestor investiții, în Secția de Ortopedie și Traumatologie pot fi efectuate intervenţii chirurgicale care, până în momentul de faţă, nu se făceau la spitalul din Reșița. Iar acest lucru s-a întâmplat zilele trecute, când în Secția de Ortopedie și Traumatologie au fost efectuate în premieră două intervenții chirurgicale pentru doi pacienți cu coxartroză. Echipa care a realizat aceste intervenții a fost formată din prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara și medicii ortopezi ai SJUR Mircea Bona, Robert Vlăduțu și Mihai Dragoș, ultimii doi veniți recent la spitalul din Reșița.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență, Alina Stancovici, unul dintre cazurile rezolvate la Reșița a fost complex. „Pacientul avea un grad avansat de coxartroză, cu articulația coxofemurală aproape anchilozată, cu protruzie a capului femural în bazin, practicându-se astfel artroplastia totală de șold, cu proteze totale de șold, necimentate, care rezolvă durerea intensă și limitarea mișcărilor de la șold, a doua zi postoperator pacientul putând să stea în șezut pe marginea patului ori să meargă cu un cadru, începând mai repede recuperarea funcțională”, explică Alina Stancovici.
„Nimeni nu este inutil în această lume și ar fi păcat să nu existe recunoaștere ori ajutor acolo unde se reunesc țelul și priceperea pentru binele pacientului”, mai spune managerul SJUR, Alina Stancovici, amintind faptul că actul medical poate fi realizat, de acum încolo, în condiții optime în Secția de Ortopedie datorită dotării cu aparatură performantă de către Consiliul Județean, Primăria Reșița și primăriile Lăpușnicu Mare, Socol, Ramna și Fârliug și renovării sălilor de operație de către voluntarii coordonați de Liliana Gherle și medicul Emil Bunda.