Prețul certificatelor verzi, atractiv și în 2021 pentru consumatorii de energie

Consumatorii de energie vor plăti anul viitor 0,063 lei/kWh în contul certificatelor verzi, nivel comparabil cu cel din acest an, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi pentru operatorii economici care au obligaţia achiziţiei de certificate verzi pentru anul 2021 a fost stabilită la valoarea de 0,4505 CV/MWh, pentru un consum de energie electrică prognozat de 44 TWh, informează ANRE, potrivit Agerpres.

Totodată, Ministerul Economiei a estimat pentru anul 2021 exceptarea de la plata certificatelor verzi a unei cantitatăți de energie electrică de 8 TWh, au arătat reprezentanţii ANRE. „Impactul mediu estimat în factura consumatorului final care suportă certificatele verzi aferente schemei de sprijin pentru anul 2021 este 0,063 lei/kWh, comparabil cu valoarea din 2020″, au precizat aceştia. În prezent, consumatorii plătesc, în factură, 0,0628641 lei pe kWh în contul certificatelor verzi.

Certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată și reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Statul român sprijină investitorii în energie verde prin intermediul certificatelor verzi și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cota de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor.

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite