Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

DSP Caraș-Severin a prezentat, într-o informare adresată Instituției Prefectului, situația cheltuielilor făcute pe parcursul anului trecut în contextul decretării stării de urgență și, apoi, de alertă, pe fondul pandemiei de COVID-19. Iar suma nu este deloc mică: peste 5.500.000 de lei! Cea mai mare parte a banilor a fost alocată pentru decontarea cheltuielilor cu carantina în perioada iulie-decembrie 2020.

7.855 de decizii au fost eliberate în perioada iulie-decembrie 2020, de către DSP Caraș-Severin, pentru persoane care au intrat pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19, în special din țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania sau Franța, și care, potrivit reglementărilor în vigoare, au fost nevoite să stea 14 zile în carantină. 1.183 dintre aceste persoane, atât cărășeni, cât și locuitori ai altor județe cărora nu li s-a permis să meargă în localitățile de reședință, au stat în carantină instituționalizată, în internate școlare, hoteluri și pensiuni din Reșița, Caransebeș, Oravița și Băile Herculane. Pentru cazarea și masa acestor persoane au fost cheltuite, în total, sume de pe peste 4.000.000 de lei.

Carantina instituționalizată, prioritar în locații din Băile Herculane

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) a încheiat contracte cu Autorităţile Administraţiei Publice Locale Reșița, Caransebeș, Oravița, Băile Herculane, pentru decontarea, din bugetul Ministerului Sănătății, a cheltuielilor pentru carantina persoanelor care au intrat pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19. Decontarea s-a realizat la solicitarea DSP către Ministerul Sănătății pentru care au fost depuse borderouri centralizatoare, însoțite de documentele justificative din partea unităților administrativ-teritoriale, în sumă totală de 4.033.391 lei”, se arată în informarea semnată de directorul executiv al DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș.

Cele mai multe persoane, 799, au fost carantinate în Băile Herculane, pentru care s-au cheltuit aproape 2,9 milioane de lei. În Caransebeș au fost carantinate 174 de persoane, pentru care s-au decontat aproape 714.000 de lei, în Reșița, 164 de persoane, suma decontată fiind de  aproape 356.000 de lei, iar în Oravița, 46 de persoane, pentru care a fost decontată suma de 78.000 de lei.

Angajări în sistemul public de sănătate

Pandemia de COVID-19 a generat și cheltuieli suplimentare de personal la DSP Caraș-Severin, în condițiile în care instituția a reușit să angajeze, în baza reglementărilor privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei, pe posturi temporar vacante, în primă fază patru persoane, iar la sfârșitul anului, alte 21. Suma totală aferentă plății acestor salarii până în decembrie 2020 este de 1.188.991 de lei.

„S-au efectuat cheltuieli de personal aferente plăţii salariilor până la 31 decembrie 2020 pentru patru posturi ocupate fară concurs (un biochimist, un asistent principal chimie sanitară/toxicologie şi două posturi şofer), începând cu luna mai. Începând cu 9 noiembrie, au fost încadrate alte 21 de persoane, în baza Ordonanței de Urgență 186 din 28 octombrie 2020 privind instituirea unor măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medici pe durata riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19”, se precizează în informarea DSP Caraș-Severin.

Achiziții de materiale sanitare și echipamente IT

În perioada martie-decembrie 2020, DSP Caraș-Severin a realizat și o serie de achiziții directe în valoare de 338.531 de lei, constând atât în materiale sanitare, cât și în echipamente IT sau obiecte de birou. Peste 80% din sumă a fost cheltuită pentru reactivi (160.196 de lei), materiale sanitare (66.919 de lei) și dezinfectanţi (41.945 de lei).

„Ponderea cea mai mare a cheltuielilor specifice COVID-19 a fost reprezentată de achiziționarea mediilor de transport pentru probele recoltate în vederea identificării infecției cu SARS CoV-2 (kituri VTM), a materialelor sanitare (măști de protecție, mănuși, ochelari de protecție, halate biosafe, viziere, combinezoane, acoperitoare de încălțăminte, capeline) și a dezinfectanților de mâini și suprafețe. O pondere mai redusă s-a realizat cu achizițiile de obiecte necesare în punctele de frontieră (termometre non-contact și recipienți pentru deșeuri medicale cu risc biologic) și cu achizițiile de furnituri de birou și echipamente IT (unități PC, monitoare, multifuncționale) necesare desfășurării activității compartimentelor implicate în supravegherea pandemiei”, explică directorul DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș. În total, în perioada martie-decembrie 2020, DSP Caraș-Severin a efectuat 6.420 de anchete epidemiologice.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite