Prima enciclopedie română, editată în perioada 1898-1904, sub coordonarea bănățeanului Corneliu Diaconovici, va fi expusă la Reșița

 

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa va găzdui, joi, 9 noiembrie, un eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui publicistului bănăţean Corneliu Diaconovici, coordonatorul primei enciclopedii române care a fost și prima lucrare de acest gen din sud-estul Europei.

 

Corneliu Diaconovici (n. 18 februarie 1859, Bocşa Montană – d. 17 august 1923, Reşiţa) a fost jurist, publicist, redactor şi director al mai multor ziare şi reviste, om politic. A fost prim-secretar al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română – ASTRA şi redactor principal al „Enciclopediei române”, prima lucrare de acest gen din sud-estul Europei, ce a văzut lumina tiparului la Sibiu în perioada 1898 – 1904.

 

Cele trei volume ale „Enciclopediei române” vor fi prezentate în expoziţia „ASTRA 160”, organizată de Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, ce va fi vernisată joi, 9 noiembrie, ora 12.00, la Muzeul Banatului Montan, în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la trecerea lui Corneliu Diaconovici în nefiinţă. Expoziția valorifică fondul documentar păstrat în Colecțiile speciale ale instituției, fiind expuse fișe ale Enciclopediei Române, aflate în format manuscris și elaborate de Corneliu Diaconovici.

 

 

 „Enciclopedia Română este operă fundamentală a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și prima lucrare științifică de acest gen din sud-estul Europei. Apreciată drept cea mai cuprinzătoare publicație editată sub auspiciile ASTREI, lucrarea a apărut în trei volume (1898, 1900, 1904), sub coordonarea publicistului bănăţean Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI și director al revistei Transilvania. Realizarea ei a fost susținută benevol de membri ai Academiei Române, cu implicarea a numeroși colaboratori, reprezentanți ai elitei culturale, dar și din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică. Cercetătorii români au considerat-o cea mai trainică, mai de valoare și mai cunoscută publicului larg lucrare a ASTREI, fiind în același timp opera care i-a adus celebritatea lui Diaconovici”, explică managerul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina. Conținutul celor trei volume ale Enciclopediei Române este disponibil și în variantă digitală pentru publicul larg și poate fi consultat online gratuit.

 

Expoziția ASTRA 160 va fi deschisă publicului la Muzeul Banatului Montan din Reșița în perioada 9 – 30 noiembrie, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 09.00 – 17.00. Vizitatorii vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, una dintre cele mai vechi biblioteci publice din România: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie și ex-librisuri, cum ar fi: Statutele Asociațiunii (1861), Albumul cu vederi din Expoziția etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociațiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793. „ASTRA 160 celebrează nu doar cultura spațiului transilvănean în care și-au desfășurat activitatea marii astriști, ci și preocupările acestora de a valorifica istoria, tradițiile și patrimoniul cultural al românilor ardeleni. Expoziția reprezintă o invitație adresată tuturor celor interesați de a lua contact cu o parte din memoria locurilor în care trăim și de a accesa istoria celei mai întâlnite forme instituționalizate de cultură. Itinerarea expoziției va oferi posibilitatea unui public larg de a cerceta și înțelege aspecte care țin de istoria și cultura noastră”, a transmis managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Răzvan Pop.

 

În cadrul evenimentului de joi, 9 noiembrie, va avea loc și şi lansarea volumelor „Diaconovici” – autor Gheorghe Jurma și „Uzina de Fier și Oțel Reșița” – autor Petru Broșteanu.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available