UPDATE. Primar PSD din Caraș-Severin, ridicat de procurorii DNA. După un flagrant cu luare de mită într-o parcare din Timișoara

 

Procurorii anticorupție au descins ieri, 11 iunie, la primăria din Șopotu Nou, de unde l-au ridicat pe edilul-șef Păun Baba. Acesta a fost dus la audieri la sediul DNA Timișoara, fiind suspectat de luare de mită pentru avizarea mai multor lucrări edilitare efectuate pe raza comunei cărășene.

 

Procurorii DNA Timişoara şi ofiţeri de la DGA au organizat, ieri, un flagrant în parcarea sediului Finanţelor Publice din Timişoara, în urma căruia un bărbat a fost ridicat pentru luare de mită. Flagrantul a fost pus la cale pentru un inginer, angajat ca diriginte de şantier la diferite lucrări ale Primăriei Şopotu Nou, efectuate în ultimii ani. Acesta primise de la un denunţător câteva zeci de mii de lei, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, informează opiniatimisoarei.ro și stiripesurse.ro.

 

La scurt timp după organizarea flagrantului, procurorii DNA au descins la primăria din comuna Şopotu Nou și l-au ridicat pe primarul Păun Baba, pe care l-au dus la sediul DNA Timişoara pentru audieri. Edilul și dirigintele de șantier sunt acuzaţi, potrivit acelorași surse, că de-a lungul timpului au primit mită pentru avizarea mai multor lucrări.

 

 

Păun Baba (PSD) este primarul comunei Șopotu Nou din anul 2004. A câștigat al cincilea mandat de primar la alegerile din 27 septembrie 2020 cu 72% din voturi, fiind urmat la mare distanță de candidatul PNL, Gruia Țunea, cu 21%.

 

UPDATE, ora 17.15

 

Primarul Păun Baba a fost reținut pentru 24 de ore, se arată într-un comunicat de presă transmis astăzi de Biroul de informare și relații publice al DNA:

 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 iunie 2021, a suspecților:

BABA PĂUN, primar al comunei Șopotu Nou, județul Caraș-Severin, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

Persoană fizică, diriginte de șantier, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

 

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2011 – iunie 2021, cei doi suspecți, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect «înființare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Șopotu Nou, modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Șopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraș – Severin», încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri.

Concret, în contextul menționat mai sus, suspecții ar fi primit, în mai multe tranșe, sume de bani și foloase necuvenite, după cum urmează:
– suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei,
– dirigintele de șantier – suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.
Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de suspecți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc.
În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available