Primăria Reșița caută soluții avantajoase de creditare pentru marile proiecte de mobilitate urbană. Va emite obligațiuni municipale în valoare de 85.000.000 de lei

 

Proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile interne prin emisiune de obligațiuni municipale a fost aprobat în ședința ordinară a Consiliului Local Reșița, desfășurată astăzi, 30 mai. Banii vor fi utilizați pentru realizarea obiectivelor de investiții de interes public local.

 

Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1; Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2 și Înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport, inclusiv implementarea Sistemului automat de taxare, a Sistemului de Management al Flotei și crearea Sistemului de Informare Dinamică a Călătorilor în stații și în vehicule sunt cele trei mari proiecte de mobilitate urbană pentru care Primăria Reșița intenționează să atragă fonduri de pe piața financiară internă prin emiterea de obligațiuni municipale în valoare totală de maximum 85.165.712 lei – 19.985.672,48 lei pentru primul proiect, 24.575.446,78 lei pentru al doilea, respectiv 40.604.592,74 lei pentru al treilea proiect – cu o maturitate de până la zece ani.

 

Primarul Ioan Popa, inițiatorul proiectului privind contractarea unei finanțări rambursabile interne prin emisiune de obligațiuni municipale pe piața de capital din România, a explicat care sunt avantajele acestei proceduri: „Noi, ca autoritate locală, avem libertatea de a stabili condițiile împrumutului – valoarea împrumutului, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare – în acord cu posibilitățile locale. De asemenea, finanțarea prin emisiune de obligațiuni înseamnă profit pentru cetățeni, deoarece dobânzile pe care le va plăti municipalitatea vor putea ajunge direct la cetățenii care investesc în obligațiuni și nu la băncile comerciale, ca în cazul împrumuturilor bancare. Rambursarea capitalului împrumutat în perioada de maturitate va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el. De asemenea, adaptând structura de emisiune necesităților și specificului municipiului Reșița, se vor asigura reduceri semnificative ale costurilor de finanțare, altfel spus, vor fi costuri reduse față de cele implicate de un credit bancar obișnuit. De altfel, creditarea bancară este nerecomandată astăzi. Suntem într-o piață volatilă, dobânzile cresc, toată lumea frânează, e panicată de ceea ce se întâmplă. Emisiunea de obligațiuni presupune că îți aduci alături de primărie investitori, fonduri mutale, fonduri de pensii, care cred în proiectele orașului”.

 

Proiectul a fost adoptat cu voturile consilierilor liberali, cei trei reprezentanți ai opoziției prezenți la ședința de astăzi votând împotrivă. „Le mulțumesc colegilor mei care au înțeles că este vital să ne asigurăm acest fond cu care să ne cofinanțăm proiectele pe care le avem. Înțeleg și preocuparea colegilor de stânga legată de oportunitatea acestor demersuri și sunt bucuros că am pornit pe această cale. Drumul e lung: trebuie să facem certificarea primăriei, o auditare cu o agenție de talie mondială și după aceea să lansăm emisiunea de obligațiuni. Este o procedură care durează între șase și opt luni, dar eu sunt foarte încrezător că o vom duce la bun sfârșit”, a declarat edilul Ioan Popa la finalul ședinței.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available