Primăria Reșița, în linia întâi în lupta anti-COVID. 3,5 milioane de euro pentru educație și sănătate!

După ce a achiziționat, la începutul pandemiei, aparatură și echipamente medicale în valoare de circa 1,2 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență, Primăria Reșița investește și într-un sistem de educație sigur și de calitate: echipamente IT pentru școala online și materiale igienico-sanitare pentru cursurile „față în față”.

Reuniți ieri în prima ședință a noului for deliberativ municipal, consilierii locali reșițeni au aprobat implementarea unui proiect cu finanțare europeană care va aduce investiții de aproximativ 3 milioane de euro în tehnica IT în unitățile de învățământ din Reșița pentru gestionarea situației create de pandemia de COVID-19. Prin acest proiect vor fi achiziționate 6.870 de tablete, 640 de laptopuri și 245 de sisteme interactive și table electronice pentru școlile și liceele din Reșița pentru derularea cursurilor în sistem exclusiv online sau hibrid. „Este un proiect frumos, extrem de ambițios, care sunt convins că va avea succes. Acele sisteme de interacțiune între profesor și elev vor ajuta foarte mult în școala online. Reșița are aproximatv 12.000 de elevi și noi vom asigura, practic, 60% din necesar. În luna aprilie am mai achiziționat 700 de tablete. Atât au solicitat școlile la acel moment și am luat imediat”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței Consiliului Local. Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor pentru o economie digitală competitivă.

Alte aproximativ 1,2 milioane de lei vor fi atrase, tot din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, în vederea asigurării materialelor igienico-sanitare pentru unitățile de învățământ din municipiu. „Și acest proiect a fost aprobat în Consiliul Local. Este vorba despre 1,2 milioane de lei pentru dezinfectanți, dispensere, măști, mănuși, toate echipamentele necesare astfel încât școala să se desfășoare în bune condiții atunci când elevii și cadrele didactice sunt prezenți în clase”, a explicat edilul-șef al Reșiței.

În ceea ce privește sumele cheltuite de la bugetul local la începutul pandemiei pentru achiziționarea de aparatură și echipamente pentru Spitalul Județean de Urgență, primarul speră ca acestea să poată fi recuperate din fonduri europene. „Pentru toate echipamentele pe care le-am luat pentru Spitalul Județean de Urgență, care însumează circa 1,2 milioane de lei, am creat un proiect de finanțare și încercăm să ne recuperăm sumele din fonduri europene. Sunt plăți pe care ni le-am asumat în martie-aprilie, în perioadele acelea tulburi, nu am stat să ne gândim, am plătit și cred că ne vom lua banii înapoi”, a declarat Ioan Popa.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite