Primăria Reșița investește (și) în cultură. Alocă 100.000 de lei pentru Fondul de Artă Contemporană

Primăria Reșița este prima instituție publică din țară care se alătură inițativei Ministerului Culturii de a achiziționa artă românească contemporană. „Este o veste extraordinară, un gest de solidaritate și de normalitate, totodată, pentru susținerea artiștilor noștri”, a afirmat ministrul Culturii (foto).

Ministerul Culturii intenționează să deblocheze achizițiilor de artă contemporană care nu au mai fost efectuate de către statul român, din 2008. În acest sens, ministerul a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, că va implementa instrumente de achiziţie de Artă Contemporană, pentru patrimoniul cultural național, prin suplimentarea bugetului Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu 2.000.000 lei pentru anul 2020.

Prima instituție publică care a răspuns apelului lansat de Ministerul Culturii este Primăria Reșița, care, prin vocea edilului Ioan Popa, a anunțat că va propune Consiliului Local alocarea sumei de 100.000 de lei pentru constituirea unui fond de artă plastică la nivel regional, informează Ministerul Culturii.

Ioan Popa: Să păstrăm vie memoria timpurilor actuale

„În această perioadă, artiștii vizuali reprezintă una din categoriile cele mai afectate din cauză că desfășurarea activității este restrânsă sau, uneori, inexistentă. Semnalul pe care dorim să îl transmitem este acela de unitate și faptul că artiștii sunt foarte importanți pentru societate. Achizițiile de artă fiind aproape inexistente în ultimii 30 de ani, dorim, prin această inițiativă, să punem bazele unui Fond de Artă Contemporană care să păstreze vie memoria timpurilor actuale și să poată fi un instrument la dispoziția muzeelor, galeriilor sau curatorilor. Voi propune Consiliului Local alocarea sumei de 100.000 de lei pentru constituirea acestui Fond de Artă Contemporană”, a declarat Ioan Popa.

Ministrul Culturii mulțumește primarului Reșiței

Anunțul făcut de edilul Reșiței a fost primit cu entuziasm la Ministerul Culturii. Bogdan Gheorghiu, ministrul de resort, a ținut să îi mulțumească primarului Ioan Popa pentru că a răspuns apelului referitor la necesitatea implicării autorităților locale pentru sprijnirea artiștilor și a culturii. „Este o veste extraordinară, un gest de solidaritate și de normalitate, totodată, pentru susținerea artiștilor noștri, alături de îmbogățirea patrimoniului național. România are nevoie de modele noi și de recunoașterea valorilor contemporane. Are nevoie să promoveze arta vie, artiștii în activitate și să permită achiziționarea și muzeificarea acestora în patrimoniul statului, pentru beneficiul generațiilor viitoare”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

În scurt timp, Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Reșița vor semna și un parteneriat în acest sens.

Potrivit consilierului ministrului Culturii, Ingrid Zamfir, până acum, s-a mai alăturat inițativei doar Muzeul de Artă Recentă, care a anunțat, la scurt timp de la lansarea apelului, că inițiază o campanie specială de achiziții de artă contemporană românească, între 10 mai și 10 iunie 2020. Acesta este, însă, un muzeu privat, astfel încât Primăria Reșița este prima insitituție publică din țară care a răspuns pozitiv la acțiunea Ministerului Culturii de a susține achiziţia de Artă Contemporană pentru patrimoniul cultural naţional.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite