Primăria Reșița pregătește terenul pentru noul spital județean. Ioan Popa: „Trebuie să facem un spital nou! Suntem obligați față de cei pe care îi păstorim”

 

În momentul de față, se lucrează la elaborarea studiului de prefezabilitate pentru construcția noului spital județean la Reșița. Această etapă va fi urmată de lansarea licitației pentru studiul de fezabilitate, care va da dimensiunea investiției atât la nivel de construcție, cât și de dotare.

 

Edilul municipiului Reșița, Ioan Popa, își dorește ca proiectul privind construirea unui nou spital județean să fie elaborat cât mai repede, astfel încât să poată primi finanțare nerambursabilă. În ultima ședință a Consiliului Local a fost adoptată o hotărâre care reglementează situația terenului pe care va fi ridicată construcția, iar echipe comune de la Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin lucrează la stabilirea detaliilor referitoare la structura noii unități medicale.

 

„Cu spitalul nou suntem în faza în care trebuie să primim studiul de prefezabilitate sau masterplanul și lansăm de urgență licitația pentru studiul de fezabilitate. Cele 12 hectare de teren pe care Primăria Reșița le-a achiziționat de la TMK în Triaj și pe care va fi ridicat spitalul au fost unificate, am aprobat în Consiliul Local, pentru a se putea realiza acest proiect. Avem echipe comune de la Primărie și de la Consiliul Județean, discutăm tot felul de detalii despre secții, despre cazuistică, despre numărul de paturi, despre ce ar trebui să facem, în afară de cele obligatorii, pentru că sunt domenii în care Casa de Asigurări de Sănătate îți plătește sume considerabile și sunt specializări în care practic ieși în pierdere. Se degajează soluții, iar studiul de fezabilitate va fi cel care va spune exact ce trebuie să facem”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Proiectul este unul major și, spune edilul Ioan Popa, extrem de necesar pentru un municipiu reședință de județ în care cel mai „nou” spital – Staționarul 1 din Govândari –  are 50 de ani: „Repet încă o dată pentru cei cărora nu le este clar. Este foarte importantă informația asta: în 1937 s-a făcut Staționarul 3, Reșița avea atunci 20.000 de locuitori, orașul era sus, până la Universalul Vechi. În 1957, orașul a curs, după război s-a construit Lunca Pomostului și s-a realizat Staționarul 2 – Reșița ajunsese deja la vreo 50.000 de locuitori. În 1975, când s-a amenajat cartierul Govândari, s-a construit Staționarul 1. Cred că după aproape 50 de ani de la realizarea ultimul spital, trebuie să înțelegem că e important să facem un spital nou. Ce se întâmplă cu celelalte două-trei staționare nu are rost să discutăm acum. Viitorul ne va spune ce se va întâmpla cu ele, dar trebuie să facem un spital județean nou. Suntem obligați față de cei pe care îi păstorim aici, în oraș, în județ”.

 

Pentru finanțarea acestui proiect, inițiatorii mizează pe fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Una din sursele de finanțare este PNRR, care are un procent semnificativ pentru sănătate. Premierul a spus: primul venit, primul servit! Faceți proiecte, veniți cu ele și vă dăm banii. Deci trebuie să ne mișcăm cu acest proiect”, a punctat Ioan Popa.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite