Au început pregătirile pentru alegerile comasate din 9 iunie. Primarii şi secretarii generali ai unităţilor administrativ-teritoriale din Caraș-Severin au participat la o primă sesiune de instruire cu privire la modul de desfășurare a procesului electoral, în contextul organizării, în aceeași zi, a două tipuri de alegeri: locale și europarlamentare.
Reprezentanții Instituţia Prefectului și cei ai Autorității Electorale Permanente le-au prezentat primarilor şi secretarilor generali ai unităţilor administrativ-teritoriale din Caraș-Severin legislaţia care stabileşte cadrul juridic pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 9 iunie, precum și sarcinile ce le revin în organizarea scrutinelor – măsuri tehnice, aspecte privind înscrierea şi radierea alegătorilor din registrul electoral, dotarea şi amenajarea secţiilor de votare, cheltuielile ce trebuie asigurate din bugetul propriu.
„Scopul organizării acestei instruiri este unul comun: ca alegerile din 9 iunie să se desfăşoare în mod normal, civilizat, cu respectarea legii. Nu ne dorim nici unii dintre noi să avem sincope şi disfuncţionalităţi în derularea procesului electoral. Rugămintea noastră este să acţionăm conform legii, cu respectarea acesteia şi a procedurilor şi normelor care au fost emise sau care vor fi emise în continuare. Aceste alegeri sunt puţin atipice nu doar pentru că sunt comasate, ci şi pentru că programul calendaristic de organizare este foarte strâns, termenele activităţilor pe care le avem de îndeplinit sunt scurte”, a transmis prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut apel la reprezentanții primăriilor să se asigure că vor fi condiţii cât mai bune în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare.
Potrivit prevederilor legale, principalele măsuri tehnice ce revin primarilor în organizarea alegerilor sunt: întocmirea şi tipărirea listelor electorale permanente, complementare şi speciale; tipărirea tipizatelor şi a formularelor necesare desfăşurării activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare; asigurarea urnelor de vot, a urnelor speciale, cabinelor de vot, marcajelor şi tăbliţelor indicatoare pentru secţiile de votare; dotarea tehnico-materială a sediilor secţiilor de votare; informarea alegătorilor cu privire la delimitarea secţiilor de votare şi a sediile acestora; asigurarea locurilor speciale de afişaj electoral şi amplasarea de panouri electorale; asigurarea materialelor necesare votării; sprijinirea reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru instalarea echipamentelor necesare sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.