Instituția Prefectului și Autoritatea Electorală Permanentă au organizat o sesiune de instruire a primarilor și secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale (UAT) din Caraș-Severin cu privire la sarcinile ce le revin în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României.
Au mai rămas mai puțin de două luni până la primul tur al alegerilor prezidențiale, programat pe 4 mai, iar pregătirile pentru desfășurarea scrutinului în bune condiții sunt în plină desfășurare. Mare parte din responsabilitate în ceea ce privește organizarea alegerilor aparține primarilor, așa că aceștia, împreună cu secretarii generali ai UAT-urilor, au fost convocați de către Instituția Prefectului și Autoritatea Electorală Permanentă la o ședință de instruire.
Reprezentanților primăriilor din Caraș-Severin care au venit la ședință le-au fost prezentate: măsurile tehnice principale care le revin; legislația care stabilește cadrul juridic necesar pentru organizarea și desfășurarea alegerilor; aspecte privind înscrierea și radierea alegătorilor din registrul electoral, dotarea și amenajarea secțiilor de votare, precum și cheltuielile pe care trebuie să le asigure din bugetul propriu.
„Scopul organizării acestei instruiri este unul comun: ca alegerile din luna mai să se desfășoare în mod normal, civilizat, cu respectarea legii. Din experiența scrutinelor care au avut loc anul trecut, sunt convins că și de această dată veți trata derularea procesului electoral cu seriozitate și responsabilitate. Pentru ca alegerile să se desfășoare fără sincope avem nevoie din partea dumneavoastră de mobilizare, organizare și cooperare. Vă rog să consultați legislația în domeniu, hotărârile care au fost emise până în prezent, să aveți în vedere în toată această perioadă atribuțiile care vă revin, pentru a fi bine informați și, de asemenea, vă rog să colaborați cu toate celelalte instituții implicate astfel încât împreună să putem găsi soluții la orice eventuală problemă”, a transmis prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir.
Potrivit prevederilor legale, primarii duc la îndeplinire următoarele măsuri tehnice principale: întocmesc și tipăresc listele electorale permanente; asigură locurile speciale de afișaj electoral și amplasarea de panouri electorale; asigură urnele de vot, urnele speciale, cabinele de vot; asigură dotarea tehnico-materială a sediilor secțiilor de votare; asigură tușul, tușierele și celelalte materiale necesare votării; asigură transportul materialelor, documentelor și al tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral de la birourile electorale ale secțiilor de votare către biroul electoral județean.