Primarul Ioan Popa: „Este datoria noastră să salvăm tot ce putem din vastul patrimoniu industrial al orașului!”

 

Consilierii locali reșițeni au aprobat cu unanimitate de voturi propunerea primarului Ioan Popa de a achiziționa Vila Veche și Vila Roșie, imobile pe care administratorul judiciar al Uzinei Constructoare de Mașini Reșița intenționează să le valorifice în cadrul planului de reorganizare a companiei.

 

Edilul Reșiței, Ioan Popa, anunța, la finalul lunii februarie, că municipalitatea este interesată să cumpere două obiective ce aparțin patrimoniului UCMR – Vila Veche și Vila Roșie –, scoase la vânzare de către administratorul judiciar al companiei. Demersul ar urma să se concretizeze în perioada următoare, propunerea privind exercitarea de către Primăria Reșița a dreptului de preempțiune în vederea achiziționării imobilelor primind în unanimitate acordul consilierilor locali.

„Istoria celor două clădiri declarate monument istoric se împletește cu cea a Reșiței, ca atare este datoria noastră să salvăm tot ce putem din vastul patrimoniu industrial al orașului. Pentru cele două clădiri avem planuri mari, dorim să le reabilităm și să le introducem în circuitul public împreună cu Parcul din zona Dealul Golului. Locul despre care vorbesc este unul de o frumusețe rară, aproape de centrul orașului, dar niciodată deschis publicului larg”, a declarat primarul Ioan Popa.

 

Vila Veche a fost construită în perioada 1893-1894 și a găzduit, de-a lungul timpului, mari personalități, cum ar fi Regele Carol al II-lea sau enciclopedistul Corneliu Diaconovici, care a locuit aici în ultima perioadă a vieții sale. Vila Roşie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, ca locuință pentru directorul superior al UDR. A fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite