Primarul Ioan Popa pune Reșița pe harta IT-ului! Prin intermediul Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software

În parcul industrial de pe Valea Țerovei ar putea fi realizat un cluster IT, cu servere care vor găzdui siteuri gen amazon, google, instagram sau facebook. Primii pași au fost făcuți astăzi, 30 iulie 2020, prin intrarea municipiului Reșița în Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software Timișoara și aprobarea concesionării terenului pe care va fi realizată hala.

Aderarea municipiului Reșița la Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software Timișoara (ARIES-TM), entitate care implementează proiectul cu finanțare europeană intitulat „Platforme de testare pentru cybersecurity și tehnologii de cloud”, a fost aprobată în ședința de astăzi a Consiliului Local Reșița, la inițiativa edilului Ioan Popa.

„ARIES-TM, din care fac parte Universitatea Politehnica din Timișoara și câteva companii private mari din zona Banatului, intenționează să desfășoare în Parcul Industrial Valea Țerovei activități de inovare și transfer tehnologic în domeniile tehnologiilor cloud, comunicații și securitate. Astăzi, Consiliul Local a aprobat o inițiativă prin care Reșița intră în ARIES-TM cu scopul de a realiza în parcul industrial o hală, o construcție care să reprezinte un cluster IT, un database pentru servere și nu numai. Vorbim despre o pădure de servere care vor găzdui siteuri gen amazon, google, instagram, facebook. Această activitate, dacă vom reuși să ne finanțăm din fonduri europene, generează și locuri de muncă bine plătite pentru 50-100 de IT-iști care trebuie să asigure mentenanța și, eventual, dezvoltarea de produs”, a explicat primarul Ioan Popa.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, consilierii locali au aprobat și concesionarea terenului pe care va fi amenajată hala. Este vorba despre 7 parcele în suprafață totală de aproape 13.000 de metri pătrați. „Terenul este contribuția noastră în proiect. În afară de taxa de participare în asociație, acest proiect nu presupune alte costuri investiționale pentru Reșița. Iar dacă proiectul nu se va realiza în termen de 2 ani, vom redisponibiliza terenul pentru alte investiții”, a mai precizat edilul.

Potrivit primarului, Reșița a fost aleasă pentru realizarea acestui cluster IT, care se va numi Banat Software, deoarece zona prezintă cel puțin două avantaje foarte mari: „Avem curent aproape nelimitat fiind în apropierea stației care deservea industria din Mociur, Turnătoria și Uzina Cocso-chimică, deoarece acest gen de servicii de database are nevoie de foarte mult curent electric pentru servere. Și avem internet de mare viteză în Reșița, pentru că orașul e parcurs de o rețea care face legătura de la Timișoara cu Serbia sau alte zone”.

Proiectul „Platforme de testare pentru cybersecurity şi tehnologii de cloud” este depus spre finanțare pe axa prioritară AM POC Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare – proiecte pentru clustere de inovare.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite